REZERVAȚIA NATURALĂ „PLAIUL FAGULUI”, MAI ATRACTIVĂ PENTRU TURIȘTI

07 oct 2024
Rezervația naturală „Plaiul Fagului” reprezintă un simbol al regiunii Ungheni. Pe teritoriul complexului turistic poate fi admirată o vegetație de circa 700 de specii de plante, dintre care 27 sunt incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. La fel, pe teritoriul rezervației sunt răspândite pisica sălbatică, jderul de pădure, bursucul, vulpea, mistreţul sau căpriorul.
 
Rezervația a fost nominalizată în categoria Regiuni Eco-turistice la competiția „Destinația Anului 2024”, organizată de platforma care inspiră turiștii să viziteze România și Republica Moldova.


 
Doritorii de experiențe inedite în natură se pot bucura și de un traseu turistic în cadrul rezervației. Traseul turistic începe dintr-un sector cu fagi seculari care impresionează prin dimensiunile lor (înălţimea pînă la 35 m, diametrul mediu peste 1m şi vârste de peste 100 de ani). Vizitatorii fac cunoştinţă cu vegetaţia şi lumea animală care creşte în pădure. Aceasta diferă de la un anotimp la altul. De exemplu primăvara - covorul de vegetaţie care este de un verde crud pestriţat cu multitudinea de flori îţi alină privire. De-a lungul traseului se întâlnesc un şir de plante rare. Cu puţin noroc, se pot întâlni căprioare, cerbi şi alte vietăţi. Toamna - acelaşi covor de vegetaţie dar, cu un spectru de culori îmbinate armonios de un gălbui, roşietic, auriu te face să te simţi relaxat şi-ti dă puteri. Iarna - totul e cuprins de un alb imaculat. În acest anotimp, cel mai uşor se observă lumea animală (cerbi, căpriori, mistreţi) deoarece ele se concentrează în centrul rezervaţiei unde se amplasează hrana suplimentară. Lungimea traseului este de aproximativ 2,3 km şi poate fi parcurs în 1 oră 45 min - 2 ore.
 
„Plaiul Fagului” este membră a clusterului turistic „Dealurile Măgurii”, susținut de programul „EU4Moldova : Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Cu sprijinul programului, recent, rezervația a primit bunuri pentru dotarea locurilor de cazare, biciclete și două căsuțe de apiterapie, iar astfel complexul turistic a reușit să atragă mai mulți vizitatori, atât din țară, cât și din afară.


 
De asemenea, angajații au beneficiat de sesiuni de training, mentorat, participare la evenimente, expoziții, întâlniri B2B și promovare a serviciilor turistice.
 
Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF)
loading ...