REZERVAŢIA NATURALĂ ŞTIINŢIFICĂ „IAGORLÎC”, PEISAJE CE-ȚI TAIE RESPIRAȚIA

11 jul 2023
Rezervaţia naturală ştiinţifică „Iagorlîc” este situată la gura râului Iagorlîc, pe malul stâng al Nistrului. Rezervația a fost organizată în scopul păstrării și studierii condițiilor ecologice caracteristice bazinelor de apă din apropierea Nistrului.

Cea mai mare valoare a rezervației naturale „Iagorlîc” constă în faptul că aici sunt foarte multe specii rare și pe cale de dispariție de plante, care intră în fitocenozele unicale, situate pe pantele calcarizate de stepă ale râurilor Iagorlîc, Iagorlîcul uscat și a unor pârâuri mari. Peisajele care se deschid în fața vizitatorilor sunt uimitoare. Fotograful Roman Friptuleac le-a surprins în poze pe care le-a împărtășit cu urmăritorii săi de pe facebook.Citește și: DESTINAȚII TURISTICE ÎN MOLDOVA

Rezervaţia naturală ştiinţifică „Iagorlîc”, a fost fondată în 1988 şi ocupă 836 de hectare de uscat şi 270 de hectare de suprafaţă acvatică. Suprafaţa terestră a rezervaţiei este ocupată de plante de stepă printre care: negara, păiuşul, hiruşorul. Pădurile ocupă suprafeţe nu prea mari şi sunt prezentate de pădurici izolate de stejar pedunculat şi pufos.
 
Vegetaţia subacvatică este bine dezvoltată, se întâlneşte: cosorul apei, stuful, papura, broscăriţa. Pe teritoriul rezervaţiei, sunt înregistrate 719 specii de plante, dintre care 50 de specii sunt rare. În rezervaţie, trăiesc 29 de specii de animale. Acestea nu sunt „pe cale de dispariţie”, ca în alte rezervaţii şi prezintă interes: căprioare, mistreţi, jderi de piatră, vulpi şi câini-raton. Dar sunt printre ele şi specii rare precum ţistarul european şi hermina.
 


Citește și: REZERVAȚIA PRUTUL DE JOS

Printre reptilele rare se numără şarpele de alun, şarpele rău (balaurul), broasca ţestoasă. Diversitatea habitatelor rezervaţiei explică numărul mare de păsări, care numără aici 121 de specii. Din speciile, incluse în Cartea Roşie, aici îşi face cuib lebăda, iar în timpul migraţiei se întâlneşte vulturul pescar şi eretele.
 

Ce putem vizita în zona Rezervaţiei naturale ştiinţifică „Iagorlîc”?

Lacul de acumulare de la Dubăsari - cel mai mare din Moldova. În imediata apropiere de lacul de acumulare, mai jos de barajul său, pe malul drept al Nistrului se întinde un masiv de pădure, care ajunge chiar până la apă. Acesta este un loc de odihnă ideal, unde vă puteţi instala cortul, ca să rămâneţi aici pentru câteva zile. Lângă malul drept al Nistrului cursul apei nu este foarte puternic, vârtejul e mai aproape de malul stâng, aşa, încât aici e un loc prielnic pentru scăldat. Deşi, este mai bine să mai mergeţi vreo sută de metri în susul apei şi să vă scăldaţi nemijlocit în lacul de acumulare. Aici nu se simte deloc cursul apei, fundul este acoperit cu prundiş, apa este deosebit de curată şi de obicei se încălzeşte bine.


 
Satul Molovata Veche pare a fi o insulă
Satul însuşi este foarte pitoresc, situat în amfiteatrul stâncilor care înconjoară lacul de acumulare. Ne-a atras privirile un complex turistic imens, aflat în construcţie, din punctul nostru de vedere foarte frumos şi reuşit amplasat. Aşa că, în curând, vor fi trasate noi itinerare turistice regulate.
 
Deosebit de impresionante sunt malurile stâncoase, înalte de deasupra marginii apei, întretăiate pe alocuri de defileurile adânci şi foarte pitoreşti – unul în imediata apropiere de satul Molovata Veche, iar celălalt, cel mai frumos, lângă satul Mărcăuţi, care se întinde pe o suprafaţă de 1,5-2 km de Molovata. Anume din acest defileu se deschid cele mai frumoase şi mai spectaculoase vederi spre lacul de acumulare şi satul Molovata Nouă, de pe malul său stâng.

Citește și: 10 DESTINAȚII TURISTICE DIN MOLDOVAÎnsuşi drumul de la barajul Hidrocentralei de la Dubăsari până la satul Molovata este foarte pitoresc. El trece paralel cu cursul Nistrului şi se înalţă deasupra sa pe alocuri şi la 100 de m. Iar împrejur cât vezi cu ochii se întind câmpii cu grâu, porumb, floarea-soarelui, plantaţii de ceapă. De-a lungul drumului într-un lanţ neîntrerupt stau de strajă nucii şi caişii. Împrejurul acestora din urmă, tot pământul este semănat cu fructe răscoapte, iar cerul fără de capăt le cuprinde pe toate în seninătatea sa azurie, văzduhul fiind îmbătat cu miresme de ierburi şi flori. Nu veţi regreta cu siguranţă, dacă veţi vizita aceste locuri.Sursa: Moldovenii.md
 
loading ...