REZERVAȚIA „PRUTUL DE JOS”. Locul care merită să îl vizitați

03 feb 2022
Rezervația științifică “Prutul de Jos”, prima Rezervație a Biosferei din Republica Moldova înscrisă în patrimoniul UNESCO. Acest loc este raiul păsărilor, peștilor și al plantelor. Un muzeu adevărat al biodiversității, o valoare inestimabilă pentru patrimonial universal.Rezervația ,,Prutul de Jos” a fost creat cu scopul de a proteja, păstra și studia ecosistemul de baltă, crearea condițiilor favorabile pentru reproducerea speciilor rare, a celor pe cale de dispariție și a altor specii de plante și animale. Suprafața rezervației este de 1691 de hectare și aproape două treimi din acest teritoriu este ocupat de apele lacului Beleu.Valoarea patrimoniului natural a fost recunoscută prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor acvatice - Convenţia Ramsar, ,,Lacurile Prutului de Jos".Din 2018, Rezervația științifică „Prutul de Jos” a primit rangul de Rezervație a Biosferei, și face parte din patrimoniul UNESCO. Situată în sudul țării, această rezervație a biosferei cuprinde râul Prut și lacurile inundabile. Două treimi din suprafața zonei este ocupată de lacul Beleu (628 ha).

Lunca Prutului

Cu o suprafață totală de peste 14,7 mii de hectare, Rezervația naturală biosfera “Lunca Prutului” cuprinde nouă localități din raionul Cahul, Crihana Veche, Manta, Vadul lui Isac, Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Câșlița-Prut și satul Giurgiulești, inclusiv 824 de hectare de pădure.
Aici viețuiesc nu mai puțin de 200 de specii de păsări, 40 de specii de mamifere și cresc peste 300 de tipuri de plate. Multe dintre acestea fiind include în Cartea Roșie a Moldovei și fiind pe cale de dispariție.

Caracterul de poartă de intrare în Rezervația Deltei Dunării, îi dă o importanță ecologică acestui parc, prin intersecția a trei coridoare majore de migrație a păsărilor care clocesc pe teritoriul Eurasiei.

,,Lacul Beleu este vizitat în timpul migrației de toamnă și primăvară de un număr considerabil de specii de păsări acvatice și semiacvatice. Dintre cele mai populare se numără pelicanii, egretele, lebedele și cormoranii”, declară Roman Friptuleac, administratorul grupului Moldova Turistică.

,,Printre funcțiile de bază ale Rezervației științifice ”Prutul de jos” sunt funcția educativă și de popularizare a științei și nu în ultimul rând de promovare a turismului ecologic. Anual ea este vizitată de grupuri de turiști străini, elevi, studenți, cercetători științifici, precum și cadre didactice din întreaga țară” a subliniat Roman.
Potrivit datelor în vara anului 2020 Rezervația științifică „Prutul de Jos” a fost vizitată de 1397 turiști, clasându-se pe locul II în topul rezervațiilor din Republica Moldova.

Sursa: complexvaleni.com

 
 

REZERVAȚIA „PRUTUL DE JOS”. Locul care merită să îl vizitați

REZERVAȚIA „PRUTUL DE JOS”

Locul care merită să îl vizitați

REZERVAȚIA „PRUTUL DE JOS”. Locul care merită să îl vizitați

loading ...