SIPOTENIUL INCLUS ÎN HARTA ECO-TURISMULUI. Ce vezi dacă vizitezi satul din Codrii Moldovei

03 aug 2021
Sipoteniul din raionul Călărași a devenit un nou punct de atracție eco-turistică. Vizitatorii sunt așteptați de trei pensiuni, o zonă de agrement, o uscătorie de fructe și un atelier de lactate cu sală de degustare amenajate în localitate pentru turiștii dornici să exploreze Codrii Moldovei.

Toate aceste sunt posibile cu sprijinul PNUD și al Guvernului Elveției, care au oferit un grant de 60 000 USD, dar și cofinanțării de 144 000 USD a autorităților locale, precum și contribuțiilor asociației de băștinași și agenților privați beneficiari.

Localitatea cu cea mai mare capacitate de agrement din zonă

„Locurile pitorești din Sipoteni trebuie valorificate. Am reușit această performanță în ultimii doi ani, grație mobilizării fără precedent a agenților economici și asociației de băștinași. Astfel, localitatea și-a schimbat vectorul economic din comunitate cu specific agricol spre una orientată către turism. Acum suntem localitatea rurală cu cea mai mare capacitate de agrement din zonă”, susține Vasile Rață, primarul comunei.

Aici sunt create unități noi de cazare și agrement: agro-pensiunea „Povestea Codrului”, cu patru camere de cazare; complexul turistic „La Morari” cu 14 foișoare, două bazine, sală de alimentație; pensiunea cu zonă de agrement „La Tănăsache”, cu spații de cazare, bazin, foișor, fântână cu cumpănă. E amenajată și zona de agrement „La Sălcii”, cu sală de degustare pentru turiști.

PNUD și Elveția mai susțin și înființarea unui atelier de lactate și a unei uscătorii de fructe. Produsele vor fi comercializate localnicilor și turiștilor. Sipoteniul este inima unuia din cele patru trasee eco-turistice din regiune, „Codrii Sipoteniului”, creat de Asociația Națională pentru Turismului Receptor (ANTRIM), cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu PNUD, Elveția și sectorul privat.

Toate aceste locații sunt situate în cele mai pitorești locuri din Codrii Sipoteniului, arie naturală protejată de stat, fiind o suprafață de pădure de fag, dintre care două specii sunt incluse în Cartea Roșie a Moldovei.
 
loading ...