START TURISMULUI VITIVINICOL DIN ACEST SEZON. Descoperiți 3 crame mici, situate în locuri pitorești și cu povești frumoase în spate

13 apr 2022

Turismul vitivinicol din țara noastră este cel care oferă turiștilor experiențe unice și emoții puternice. În special vinăriile mici, autentice, sunt multe și așteaptă să fie descoperite și îndrăgite de turiști. Micii vinificator sunt adevărați artizani, cu tipuri de vin mai puțin cunoscute, dar unice și deosebite, care au în spate tradiții păstrate și transmise cu sfințenie de generații la rând.
Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova propune turiștilor un tur al micilor producători de vinuri, al cramelor și vinăriilor acestora, care au multe de arătat și oferit.

Este un traseu cu trei popasuri, la trei vinării situate în regiunea vitivinicolă cu indicație geografică protejată „Codru”, ce se face remarcată prin frumusețea pădurilor și a peisajelor fabuloase. Oaspeții au șansa de a se întâlni cu micii vinificatori, care sunt gata să povestească despre istoria și tradiția cramelor sale, să împărtășească celor interesați informații valoroase și secrete din culisele vinului artizanal de cea mai înaltă calitate și cu gust deosebit.
 

Pornim călătoria pe drumul vinului de la vinăria soților Geo și Victoria Lupașco din satul Cojușna, raionul Strășeni – Pomușoară Dulcișoară”.

Vinul aici e mereu rece și-i numai bun de servit. Pentru degustare, veți fi invitați într-un beci vechi, din secolul 17, restaurat chiar de proprietar. La Cojușna, veți savura  vinuri care să vă câștige inimile prin gust, calitate și naturalețe. Mica vinărie oferă o experiență autentică, pentru iubitorii de vin și călătorii care preferă destinații noi, nedescoperite încă de publicul larg, dar care te fac să povestești despre ele și să vrei să mai revii.

Lucrăm cu grupuri de la 5, la 15 persoane. Oferim oaspeților spre degustare 6 tipuri de vin produse de noi. Toată gama: de la alb, la roșu, de la dulci, la seci. Pentru noi, este importantă și partea gastronomică, preparăm bucatele din produse naturale, ecologice, cumpărate de la localnici și foarte important, asortate corect fiecărui tip de vin. Toate, la un buget de 650 de lei. Esența degustației în cramele mici este comunicarea cu vinificatorul. Discutăm despre procesul de producere, specific, tehnici, echipament, tehnologie, a declarat pentru AGROMEDIA, Geo Lupașco, fondatorul vinăriei.

A-l doilea popas este la Crama „Tataru din satul Pitușca, raionul Călărași,  semnătura vinificatorului pasionat, Vasile Tataru.



Aici veți savura un pahar de vin bun, creat din pasiunea și dedicația unui om modest și onest. Familia Tataru își așteaptă cu drag vizitatori cu voie bună, vin deosebit, și cele mai gustoase bucate tradiționale moldovenești. Crama Tataru este proiectul de suflet al domnului Vasile, care vine dintr-o familie în care producerea vinului are tradiții vechi. La Călărași, veți face turul cramei, turul beciului cu degustare de vinuri, iar gazdele pregătesc pentru oaspeți surpriza Cramei Tătaru – renumitul „curcubeu” sau vinul în straturi pe care îl puteți vedea doar în beci la domnul Vasile.

Primim cu drag toți oaspeții cu mămăligă fierbinte, pește prăjit, cașcavaluri selecte. La noi vă puteți odihni pe cinste și mânca gustos. Chiar la noi acasă, în ogradă am amenajat o sală de degustare. Toate deliciile le preparăm în fața clienților. Propunem pentru degustare 4 tipuri de vin, unul dintre care anul acesta l-am îmbuteliat pentru prima dată, dar e un vin extraordinar și dacă coborâm în beci, mai găsim și ceva deosebit. În funcție de meniul ales, prețul pentru o persoană este între 400 și 500 de lei, a menționat pentru AGROMEDIA, Vasile Tataru.
Crama Mircești  sau, cum mai este numită, Comoara din Dealul Pietrăriei situată  în satul Mircești, raionul Ungheni.



Crama a fost deschisă într-un conac boieresc în stil brâncovenesc de peste 100 de ani, reconstruit din aceeași piatră din care a fost ridicat inițial, acum 11 ani. Astfel, veți avea ocazia să savurați din vinurile selecte într-un loc select. Potrivit fondatorului, acesta era locul preferat al boierilor din regiune. Crama dispune de restaurant cu bucătărie tradițională, unitate de cazare unde oaspeții se pot relaxa și se pot bucura de priveliștea spre podgorie, organizează excursii ghidate și tururi vinicole cu degustări de vinuri.

Podgoriile noastre oferă o panoramă mai deosebită, unică chiar fiindcă panta noastră de plantare a viței-de-vie este cea mai înaltă din Republica Moldova, se deschide un peisaj foarte frumos spre România. Nu departe, este mănăstirea Sfântul Ilie, apoi o bază militară interesantă din punct de vedere arhitectural. De asemenea, punem accent pe asocierea bucatelor cu vinul. Încercăm să promovăm o cultură a vinului, cum se servește corect un vin pe etape, cum facem asocierea interesantă a vinului cu bucatele. O degustare expres de 3 vinuri costă 200 de lei, din 5 vinuri – 550, 650 de lei, în funcție de meniu. Pe masă, avem doar veselă ecologică din ceramică neagră, confecționată de un meșter popular de aici, din sat, a declarat pentru AGROMEDIA, Elena Fedorenco, gidul turistic al cramei Mircești.

Pentru a facilita activitatea vinăriilor mici și a vă bucura de bucate de bucate proaspete, rezervările sunt obligatorii.
 
loading ...