La Mircești, a fost lansat traseul de drumeție „Mica Toscană din Moldova”, care unește Crama Mircești cu punctul de trecere a frontierei Sculeni și face parte din ITER VITIS Wine Route, astfel încurajând cooperarea transfrontalieră cu România.
Pot fi planificate drumeții pe distanța de 10, 20 și până la 80 de km. Traseul este strategic ales, astfel încât până în punctul final al destinației turiștii să aibă mai multe obiective turistice de vizitat, inclusiv aria protejată „Plaiul Fagului”. Ulterior, traseul poate fi conectat la alte trasee europene.
Elena Stepanov, director executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern:
Acest traseu este un produs nou care conectează mai multe afaceri din această zonă și crează oportunități noi pentru dezvoltarea acesteia și pentru crearea de noi oferte turistice.
De-a lungul anilor, cu suportul USAID am lansat mai multe trasee turistice și să facem Moldova mai cunoscută pe harta internațională. Traseul este unul digital, el va fi prezent pe „Moldova Travel”. Ulterior, doritorii vor putea face drumeții aici fără a avea un ghid.
Traseul este începutul unui proiect mai mare, transfrontalier, care va conecta R. Moldova cu România prin crearea de produse comune noi. Asta ne va permite să atragem turiștii ce vin să viziteze România să-și extindă șederea și pentru R. Moldova.
Acest traseu presupune genul de odihnă activă. Este o călătorie unică prin regiunea pitorească Mircești din raionul Ungheni care se extinde până la Sculeni.
Iulian Bercu, administrator Redescoperă Moldova:
Asistăm astăzi la urcarea într-o nouă etapă a turismului de aventură. Mulțumesc donatorilor pentru susținere și crearea de noi nișe pentru turismul din Moldova. Turismul de aventură este o ramură care poate atrage turiști străini în Moldova.
Aceasta este prima experiență a Moldovei de a integra un traseu în traseele turistice europene. Preluăm turiștii și-i ducem până la Sculeni de unde ei merg în Europa. Este un traseu universal, ce va fi interesant și pentru cei pasionați de aventură, și pentru cei ce iubesc să descopere gastronomia locală sau lăcașele sfinte.
Partea frumoasă este că pe parcursul traseului, la distanțe mici sunt mai multe opțiuni pentru cazare, puncte strategice precum magazin, farmacie, spital etc. Drumețiile pot fi împărțite pentru mai multe zile.
Punctul de pornire a drumețiilor este Crama Mircești, un loc pitoresc, cu o priveliște uimitoare și oportunitatea de a admira răsăritul sau apusul în cea mai înaltă plantație viticolă din Moldova.
Arcadie Foșnea, fondatorul Crama Mircești:
Despre acest proiect am inițiat discuțiile încă acum 4 ani. Pe lângă producerea vinului, noi promovăm și turismul rural vitivinicol. Crama Mircești este amplasată într-o zonă deosebit de frumoasă, cu natura spectaculoasă în jur și demult visam la astfel de trasee turistice pentru ca pasionații de locuri pitorești să le descopere și savureze.
Via noastră se întinde pe o suprafață de 18 hectare și include 18 soiuri. În primul rând, ne propunem să promovăm soiurile autohtone, dar le cultivăm și pe cele europene, noi, exotice, soiuri pentru producerea vinurilor ecologice.
Este genul de proiecte foarte necesare pentru a atrage cât mai mulți turiști naționali și internaționali în regiune.
Toamna, la Crama Mircești excursiile sunt nu doar frumoase, dar și parfumate de mireasma strugurilor proaspăt culeși și a mustului pus la fermentat.
Marcela Șandru, administrator Crama Mircești:
Suntem mici producători și punem mare accent pe calitatea strugurilor. 80% din materia primă pentru vinurile noastre vine din podgoria proprie. Ne axăm pe autenticitate. Suntem cea mai de nord podgorie din R. Moldova. Asta oferă strugurilor o coacere fiziologică ceea ce se convertește în eleganță în vin. Solurile sărace, nisipoase oferă vinului mineralitate.
Noi producem 2 brand-uri de vin: Crama Mircești și Bardul de Mircești. Prin prisma acestora, ne propunem să oferim consumatorului experiența unică de a simți în vin terroir-ul de la Mircești.
Pe parcursul traseului, turiștii pot vizita mai multe atracții precum rezervația științifică Plaiul Fagului, mai multe vinării, pot descoperi gastronomia locală la diverse pensiuni din localitățile rurale, podul Eiffel, etc. Drumețiile pot fi organizate cu ATV-ul, cu bicicleta sau pe jos.
Lansarea traseului „Mica Toscană din Moldova” a fost posibilă cu suportul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID.