CRAME MOLDOVENEȘTI: „Mileștii Mici” – cea mai mare colecție de vinuri din lume

19 dec 2022
Corteva Agriscience în Moldova, în colaborare cu VINARIUM Institutul vinului din România, a vizitat 8 vinării din Republica Moldova și a realizat 8 materiale video despre activitatea acestora. Proiectul „Crame Moldovenești” are drept scop promovarea producătorilor de vin din țara noastră.

AGROMEDIA a discutat cu Alfred Ștefan, reprezentantul companiei Corteva Agriscience în Moldova și Cătălin Păduraru, președintele VINARIUM Institutul vinului din România, cei care au vizitat cramele, au aflat secretele drumului spre succes de la administratorii acestora și au selectat cele mai interesante și frumoase detalii pentru a le prezenta publicului larg.

Corteva Agriscience România a fost alături într-un alt proiect al televiziunii naționale, în care au fost prezentate cramele din România și am zis să facem o extensie. Să venim în Moldova și să arătăm publicului din România și nu doar nivelul de performanță la care s-a ajuns aici și a fost un parteneriat bun.

Am avut foarte multe vinuri din Republica Moldova care au luat premii importante la Vinarium. Noi am profitat de experiența celor de la Corteva „din amonte”, de când se pregătește via, până la produsul finit și prin competența noastră, a celor de la Vinarium am reușit să închegăm tot acest lanț, a menționat Cătălin Păduraru.

Premiate la cele mai mari concursuri mondiale, vinurile moldovenești sunt încă mai puțin cunoscute și promovate decât ar fi fost cazul. Astfel, Corteva, partenerul vinăriilor moldovenești de ani buni, și-a propus să vină în suportul vinificatorilor

De cele mai multe ori, producătorii de vin nu reușesc să exprime valorile adevărate. E vorba de media, de anumite aspecte, care îi obligă să fie mai restrictivi în abordare, precizează Alfred Ștefan.

Deși au mai fost la vinăriile din Moldova și cunoșteau bine vinurile acestora, experiența a fost una interesantă, în cadrul căreia au descoperit inclusiv persoanele ce stau în spatele băuturilor savuroase, detalii din secția de producție și o serie de alte lucruri noi.

Am reușit să deschidem porțile și la propriu, și la figurat. Rolul nostru, al celor de la Vinarium a fost să certificăm un produs care este premiat, jurizat și evaluat de judecători străini, în orb, fără a ști identitatea acestuia.
În mare parte, atuul vinurilor moldovenești este un terroir extrem de variat, dar blând, soiurile autohtone, care nu intră în concurență cu cele internaționale. Moldova are o personalitate foarte puternică transmisă în vinuri. Asta se vede, se simte, vinurile din Republica Moldova sunt foarte bine primite peste tot, mai spune Cătălin Păduraru.

Citește și: VINIFICATORII ROMÂNI, ÎN VIZITĂ LA CRAMELE DIN MOLDOVA

„Crame Moldovenești” este un proiect pilot, dar care va avea continuitate și va vei și cu episoade noi, realizate la alte vinării din Republica Moldova.

Cramele din Republica Moldova mi-au intrat puternic în suflet. Se vede că se muncește cu foarte multă pasiune. Drept dovadă este și rezultatul muncii. Oamenii sunt foarte deschiși, au împărtășit cu noi, cu publicul experiențe inedite. Nu am fost doar la cei mai mari producători din Republica Moldova. Corteva este alături de toți producătorii.

Țin să menționez că în România sunt foarte mulți vinificatori din Republica Moldova, care duc mai departe școala moldovenească. Proiectul Corteva „Crame Moldovenești” continuă și în România și sunt convins că vom veni și la ceilalți producători, susține Alfred Ștefan.

Astăzi, vă prezentăm primul episod al proiectului în care veți descoperi vinăria „Mileștii Mici”. Fiți alături de AGROMEDIA pentru a viziona și celelalte materiale video.
loading ...