RUTA DRUMUL VINULUI TRECE PRIN PITUȘCA. Familia Tataru a lansat azi Crama și ne invită pe toți la un pahar cu vin direct în pivniță

06 aug 2021
Familia Tataru din satul Pitușca, raionul Călărași, cu o experiență de peste 15 ani în viticulture, a lansat azi oficial Crama. Aceștia au extins afacerea prin lansarea serviciilor enoturistice și vânzarea vinului îmbuteliat cu marcă proprie pe piața națională, datorită investiției familiei și asistenței oferite de USAID și Ambasada Suediei.

Familia Tataru dispune de șapte hectare de teren pe care cultivă struguri. Deși au experiență de producere a vinului țărănesc de mai mulți ani, Vasile și Svetlana Tataru s-au aliniat standardelor de calitate de producere a vinului îmbuteliat abia în anul 2019, după ce, cu ajutorul partenerilor externi, au procurat mai multe echipamente, precum rezervoarele de oțel inoxidabil și fermentatoare, stație frigorifică, pompe etc. În plus, producătorul a fost asistat pe parcursul ultimilor doi ani de un mentor-vinificator, de la care a învățat tehnologiile și practicile bune în producerea unui vin de autor.



Vinificatorul Vasile Tataru susține că suportul obținut de la USAID și Ambasada Suediei l-au ajutat să facă un pas important pentru mica sa afacere și să tranziteze de la producerea vinului în butoi la vinul îmbuteliat. Noile echipamente au contribuit la îmbunătățirea considerabilă a calității vinului, ceea ce i-a permis producătorului să certifice și să lanseze vinul îmbuteliat cu identitate de brand, la un preț care îi permite să câștige de cinci ori mai multă valoare adăugată la un kilogram de vin produs pe podgoriile proprii.

Au devenit cunoscuți în pandemie

Primele 2.500 de sticle de vinuri albe seci Muscat Ottonel, Chardonnay, rose sec Cabernet Sauvignon și roșu sec Cabernet Sauvignon marca Crama Tataru au fost produse din recolta 2019 și au fost lansate pe piață în mijlocul pandemiei Covid-19. În pofida provocărilor cauzate de pandemie, vinăria a reușit să devină cunoscută consumatorilor prin intermediul campaniilor de promovare și a târgurilor locale inițiate de Asociația micilor producători de vinuri din Moldova.

Totodată, datorită creșterii interesului pentru turismul intern, catalizat de restricțiile de călătorie impuse de pandemie, familia Tătaru a amenajat pivnița pentru tururi turistice și a creat o zonă de degustare a vinurilor. Crama Tătaru a dezvoltat câteva pachete de servicii oenoturistice și este inclusă în rutele de turism regional din Plaiul Fagului, urmând să integreze și ruta națională Drumul Vinului Moldovei, acreditata de Consiliul Europei ca rută cultural-europeană.



În activitățile Cramei sunt implicați și cei doi fii ai familiei Tataru, unul fiind student în România, unde studiază agricultura și vinificația, iar altul – elev și participă atât la lucrările din vie, cât și la producerea vinului.

Courtney Babcock, director adjunct interimar al misiunii USAID în Moldova a declarat la lansarea Cramei Tataru că USAID alături de Ambasada Suediei susține de mai mulți ani producătorii de vinuri, iar ca rezultat, calitatea vinurilor artizanale este în continuă creștere, drept confirmare fiind circa 270 de medalii pe care le-au obținut în ultima perioadă micii vinificatori.

Primarul satului Pitușca, Vasile Tataru, este ferm convins că lansarea micilor afaceri din sat aduce culoare comunității și determină copii și tinerii din sat să rămână acasă și să dezvolte alături de familiile lor afacerile lansate de părinți.

„Avem un sat pitoresc, cu oameni harnici, unde sunt produse cele mai gustoase fructe, legume, struguri și vinuri, iar toate împreună ne ajută să promovăm localitatea și să atragem oaspeți din diferite colțuri ale lumii ca să ne cunoască”, afirmă primarul din Pitușca.

Precizăm că în prezent, în Republica Moldova activează peste 50 de mici producători de vinuri, care produc peste 500 mii sticle de vin, exploatează circa 400  ha de viță de vie. 14 mici crame dezvoltă afaceri enoturistice, majoritatea fiind membrii Asociației micilor producători de vinuri din Moldova, care au beneficiat de granturile și asistența partenerilor strategici ai industriei vitivinicole USAID și Guvernul Suediei.
 
loading ...