ANUL ACESTA, LA ZIUA VINULUI VOR PARTICIPA UN NUMĂR RECORD DE VINIFICATORI

02 oct 2023
Ediția din acest an a Zilei Naționale a Vinului se va  desfășura sub sloganul „Vinul nostru cucerește lumea” și va continua tradiția de a celebra legendele și patrimoniul vinicol, de a cunoaște oamenii vinului și de a-i premia pe cei mai buni.
 
Organizatorii au anunțat că, în acest an,  la sărbătoare vor participa un număr record de vinificatori, 95, iar cei mici vor constitui 50%. Cu toții se vor reuni sub brandul de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. In Piața Marii Adunări Naționale  se așteaptă circa 80 de mii de vizitatori, iar 20 de mii de vizitatori,  în vinăriile din țară.
 
Cea de-a 22-a ediție a Zilei Naționale a Vinului are loc într-un an deosebit pentru noi toți, un an de jubileu - 10 ani de la lansarea brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, 10 ani de la crearea Oficiului Național a Viei și Vinului, 10 ani de când a început o muncă enormă, profesionistă, dedicată anume vinului moldovenesc, o muncă depusă pentru ridicarea imaginii Republicii Moldova ca țară producătoare de vinuri de cele 260 de vinării din Republica Moldova. La Ziua Națională a Vinului le dăm întâlnire tuturor: consumatorilor, iubitorilor de vin, profesioniștilor din domeniu etc. Aici veți avea ocazia să faceți cunoștință nu numai cu vinul, ci și cu toată acea echipă care stă în spatele unui vin, începând de la plantația de vie, până la produsul finit - vinul îmbuteliat. La Ziua Națională a Vinului veți avea ocazia toți cei prezenți să cunoașteți vinuri pe care nu le-ați mai cunoscut până acum, dar și să participați la instruiri despre modul în care se degustă un vin, pentru că vinul este un produs nu numai alimentar, dar un produs cultural - trebuie să ai o anumită cultură ca să poți degusta un vin, Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV.
 
În acest an, se marchează 10 ani de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și un deceniu de la crearea Oficiului Național al Viei și Vinului. ONVV  a creat un mediu profesionist și în cadru lui se găsesc soluții. Astfel, Moldova a ajuns cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile internaționale de specialitate și a câștigat  distincția  „Cel mai bun vin roșu” de pe glob. Sloganul  evenimentului „Vinul nostru cucerește lumea” vine să confirme locul și rolul vinului în penetrarea diverselor piețe.
 
În ultimul timp, tot mai des afirmăm că Vinul Moldovei a devenit cel mai reprezentativ ambasador în întreaga lume. În ajunul celei de-a 22-a ediții a Zilei Naționale a Vinului,  cu genericul „Vinul nostru cucerește lumea”,  vom face o sinteză a performanțelor obținute, ce ne-au dus faima pe tot globul pământesc.  Fiind conștientă de provocările cu care s-a confruntat sectorul vitivinicol, pe parcursul întregului deceniu,  echipa națională a Oficiului Național a Vie și Vinului a fost angajată în implementarea strategiei de vizibilitate și valorificare a brandului „Vinul Moldovei” prin diverse programe inovative de marketing, reușind să organizăm în 10 ani peste 200 de campanii de promovare internațională, să organizăm peste 1000 de evenimente în piețele strategice și de interes, și nu în ultimul rând, să asigurăm participarea la cele mai prestigioase expoziții internaționale din întreaga lume. Pe parcursul a 10 ani, am susținut mai mult de 100 de companii vitivinicole la peste 50 de  concursuri internaționale, care au adus acasă peste 6000 de medalii, dintre care 50% sunt medalii de aur. Anul trecut, Moldova a câștigat titlul de „Cel mai bun vin roșu” de pe mapamond la „Concours Mondial de Bruxelles”. Sectorul vitivinicol și în special Ziua Națională a Vinului a constituit un subiect de interes major pentru presa internațională. Moldova a apărut pe paginile celor mai prestigioase reviste de profil din lume, precum „Decanter”, „Meininger”, „The Drinks Business” și multe altele, Parascovia Ignat, șefa Direcției Promovare și Marketing a ONVV.
 
Și în acest an, de Ziua Națională a Vinului, vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru amicii vinului, care își doresc să descopere succesele revoluționare ale Vinului Moldovei și să cunoască oamenii din spate.
 
În numele Combinatului de Vinuri „Cricova”, vă invit la Ziua Națională a Vinului, pe data de 7 și 8 octombrie. Vreau să confirm faptul că brandul de țară, „Wine of Moldova”, ne-a ajutat foarte mult pe piețele internaționale în ultimii 10 ani, și este mult mai ușor și mai important să ne promovăm sub acest brand de țară, decât sub un simplu nume de întreprindere, pe o piață nouă sau oricare altă piață internațională. Pe parcursul ultimilor 10 ani, am reușit să participăm la expoziții  internaționale la concursuri, și am reușit să cucerim piețe noi, ca Germania, SUA, China. Pentru Ziua Națională a Vinului am pregătit și vom oferi spre degustare cele mai bune vinuri și spumante, și mai ales gama de produse organice, singurele certificate pentru piața europeană cu numele „Wild”. Vor fi prezentate către degustare și gama de vinuri și spumante superioare „Elogiu”. Ca obiectiv turistic în Complexul Turistic Cricova vom avea un program aparte pentru toți oaspeții care ne vor vizita: excursii, degustări de vinuri, program artistic, unde oaspeții vor reuși să savureze vinurile îmbinate cu bucate delicioase, Sorin Maslo, Director interimar, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A.
 
Ziua Națională a Vinului este întotdeauna o sărbătoare, mai ales că, avem cu ce ne mândri. Vinurile moldovenești se exportă în 75 de țări. În acest an, evenimentul  va avea caracter european, prin prezența la sărbătoare a miniștrilor Agriculturii din mai multe țări membre UE. Pe 7 și 8 octombrie,  oaspeții vor  vizita orășelul vinului, apoi vor merge la culesul strugurilor într-o plantație viticolă. Pe glob sunt 90 de țări care cultivă struguri, Moldova este  al 20-lea cel mai mare producător și al 14-lea cel mare exportator de vin din lume.  Industria vinicolă din Moldova contribuie cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor. E de remarcat că  industria vinicolă a reușit să se dezvolte și să se modernizeze grație  deschiderii cu 10 ani în urmă a  Oficiului Național al Viei și Vinului. Sunt  convins că ONVV  este  modalitatea  concretă de dezvoltare a  businessului  și de  promovare a  produsului. Evenimentul este unul cultural și educativ, deoarece promovăm consumul  moderat al vinului. La sărbătoare vor participa 62 de crame mici, producători mici, care merită a fi promovați, deoarece muncesc din iarnă și până toamna târziu, a menționat Vladimir Bolea.
 
Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
 
Ziua Națională a Vinului va fi organizată în acest weekend, 7 și 8 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. AGROMEDIA este partener media al evenimentului.
loading ...