AU FOST ALEȘI CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI PENTRU VINURI DE CASĂ „POLOBOCUL DE AUR”. Aflați unde va merge marele premiu în acest an

21 mar 2022

În acest an, 60 de vinificatori din toată țara au luptat pentru titlul de cel mai bun vin de casă în etapa finală a concursului național „Polobocul de aur”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. După ce au trecut prin etapa regională a concursului, din cele 400 de probe de vin, prezentate de vinificatorii din țara noastră, 117 au ajuns la etapa degustării, în urma căreia au fost aleși câștigătorii.

Concursul „Polobocul de aur” este la cea de-a douăzecea ediție și are drept scop remarcarea celor mai buni producători de vin de casă, creșterea nivelului culturii de consum a vinului și schimbul bunelor practici ce țin de activitatea vitivinicolă, a declarat pentru AGROMEDIA, Mihai Bâlba, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova. Potrivit acestuia, interesul vinificatorilor pentru acest concurs este în creștere de la un an la altul.

Ne bucură mult dorința vinificatorilor moldoveni de a produce vin de calitate. Timp de douăzeci de ani, de când organizăm acest concurs, calitatea vinurilor cu care vin producătorii casnici a crescut considerabil. Sunt producători care participă încă de la începuturi și acum sunt mândri de nivelul la care au reușit să ajungă, susține Mihai Bâlba.

În acest an, membrii juriului format din 15 experți au remarcat calitatea înaltă a vinurilor albe prezentate la concurs. Vinuri care, potrivit specialiștilor, sunt extrem de dificil de păstrat în condiții de casă. Aceasta este o dovadă a faptului că vinificatorii moldoveni tind să aibă un produs de calitate.

Mulți dintre participanții din anii precedenți au reușit, în timp, să crească, să-și deschidă propriile vinării și acum sunt cunoscuți și peste hotarele țării, a menționat Mihai Bâlba.

Învingătorii concursului vor fi anunțați și premiați în cadrul Zilei Naționale a Vinului, care se sărbătorește tradițional în luna octombrie, dar vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie ne-a destăinuit regiunile de unde sunt deținătorii marelui premiu. Mai mult, acesta ne-a mărturisit că unii producători s-au clasat pe locul întâi la două categorii concomitent:

Concursul se desfășoară la câteva categorii și pentru fiecare este desemnat câte un câștigător. Anul acesta învingătorii sunt din raioanele Ialoveni, Criuleni, Căușeni, Ungheni, Orhei, Cahul și UTA Găgăuzia.

Categoriile la care s-au putut înscrie participanții la concurs sunt: Vinul produs din soiuri tehnice, specia Vitis Vinifera, roada anului 2021, vin alb, vin roșu și vin roze; Vinul din soiuri hibride, din specia Vitis Labrusca, roada anului 2021, la fel, vin alb, roșu și roze; Vin maturat minim 6 luni, alb și roșu; Vinuri licoroase, alb și roșu și Vin din soiuri autohtone, soiuri din selecție nouă, alb și roșu. Premiul mare pe care îl vor primi câștigătorii este butoiul “Polobocul de aur”.
 
loading ...