Vinul Moldovei va fi descoperit, la noi acasă, la 1 iunie și de cei 50 de oficiali europeni veniți la Summitul Comunității Politice Europene.
Meniul oaspeților va include mai multe vinuri autohtone, cupaje din soiuri indigene, unele dintre ele fiind recunoscute pentru distincțiile câștigate la mai multe concursuri internaționale. Nu vor lipsi nici spumantele sau vinurile licoroase, care vor fi asociate cu deserturi tradiționale, iar astfel oaspeții vor avea ocazia să descopere gastronomia și cultura vinului, informează Moldpres.
Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Elizaveta Breahnă, a afirmat că evenimentul din 1 iunie va fi o nouă oportunitate pentru a reconfirma că Moldova este o destinație recunoscută pentru producerea de vinuri de calitate înaltă.
Vinul Moldovei este un produs al mândriei naționale, este cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre pe plan internațional și un element al identității noastre. În ultimii ani, Vinul Moldovei a fost recunoscut la nivel internațional de unii dintre cei mai reprezentativi experți, jurnaliști străini care au apreciat calitatea înaltă a produselor vinicole, a spus șeful ONVV.
Vinului Moldovei este exportat în prezent în peste 70 de state. Piața UE a devenit una dintre cele mai importante pentru vinificatorii din Republica Moldova, iar România, Polonia și Cehia sunt în topul statelor europene care preferă vinurile produse în Moldova.
Vinurile produse în țara noastră reprezintă 8% din valoarea exporturilor țării – o nișă care poate beneficia de mai multe avantaje odată cu prezența în țara noastră a celor circa 2000 de oaspeți. De altfel, Moldova este printre primele țări din lume cu cel mai mare patrimoniu istoric vinicol, iar organizarea Summitului Comunității Europene în țara noastră va încuraja dezvoltarea turismului în acest domeniu și chiar deschiderea pentru noi piețe de export.
Însăși locul evenimentului dă tonul acestei tendințe, Castelul Mimi este un complex vinicol cu o structură arhitecturală impresionantă, care a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de Constantin Mimi, unul dintre cei mai prolifici vinificatori și politicieni ai perioadei. Castel Mimi este considerat a fi una dintre cele mai importante atracții turistice din țară și a fost inclus în Top 15 al celor mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinului.