Producţia alcoolică și produsele vitivinicole, îmbuteliate și puse în circulație, trebuie să fie etichetate. La etichetare se folosesc următoarele indicaţii obligatorii:
- denumirea sau marca sub care este comercializat produsul;
- denumirea categoriei de produs;
- denumirea indicaţiei geografice protejate sau denumirea de origine protejată;
- menţiunile „denumire de origine protejată” sau „indicaţie geografică protejată”;
- concentraţia alcoolică;
- categoria produsului în funcţie de concentraţia în masă a zaharurilor;
- volumul nominal al produsului;
- ţara de origine a produsului.
Totodată, este obligatorie indicarea „termenului de valabilitate” pe eticheta producției alcoolice a cărei concentrație alcoolică este de până la 10 % vol., printre care sunt băuturile de vin, băuturile alcoolice, inclusiv berea. Noțiunea de „producție alcoolică” este definită conform art. 1 al Legii nr. 1100/2000:
producţie alcoolică – produse alimentare destinate consumului uman, având concentrația alcoolică mai mare de 1,2 % în volum.
Consumatorii și comercianții trebuie să cunoască că eticheta producției alcoolice va conține și mențiunile de sănătate sau pictogramele acestora, obligatorii începând cu 20.04.2023, după cum urmează: