PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC. Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

26 mai 2022
Țara noastră ar putea exporta în premieră vin ecologic, grație unui parteneriat stabilit la Biofach, cea mai mare expoziție mondială de alimente ecologice.

Anunțul a fost făcut de Constantin Stratan, fondatorul SRL „Crama Domnească” și al brandului „Equinox”, primul și singurul producător de vin ecologic din Republica Moldova, membru al Asociației MOVCA, dar și unul dintre participanții la ediția din acest an a Biofach.

Se vorbea despre faptul că practicile ecologice de cultivare a viței-de-vie pot contribui la obținerea unui vin de o calitate mai înaltă. Am încercat și ne-am convins că e adevărat. Sigur că drumul spre succes este foarte lung, cel puțin în condițiile țării noastre. Mă refer aici și la accesarea pieței de export. După mai mulți ani de dezvoltare a unor parteneriate cu antreprenori din alte țări, abia acum am putea iniția export de vin certificat ecologic, susține Constantin Stratan.

Primul lot de vin moldovenesc ecologic va ajunge în Germania, posibil chiar în luna iunie, curent.

În aprilie, un partener din Germania ne-a comandat 1200 de sticle de vin ecologic și cred că în luna iunie o vom livra. Noi exportăm vin și în prezent, dar ecologic va fi pentru prima dată. Cu acest partener am stabilit contacte tot la Biofach și inițial a manifestat interes, iar apoi s-a declanșat pandemia de COVID și comunicarea noastră s-a întrerupt. După eliminarea restricțiilor, ne-au contactat din nou.

Cantitatea de vin ecologic produs anual nu este una foarte moare, dar este în continuă creștere, menționează Constantin Stratan.

Noi producem câte 14 mii de sticle de vin ecologic anual și această cantitate crește de la un an la altul. În țara noastră, consumatorii nu se prea interesează de vinurile ecologice și de aceea încercăm să le promovăm mai intens la export. Equinox rămâne deocamdată primul și singurul producător de vinuri ecologice, dar există deja și alte companii care au inițiat conversia spre cultivarea ecologică a unor suprafețe de viță-de-vie.

Jumătate din vinurile noastre sunt comercializate pe piața autohtonă, mai mult prin intermediul magazinelor specializate, pentru că în cazul rețelelor de comerț produsul își poate pierde identitatea. Ne-am poziționat din start ca produs din categoria premium, iar după obținerea certificării ecologice am menținut același nivel al prețurilor de comercializare. La raft, costul unei sticle de vin ecologic produs de „Equinox” pornește de la 170 de lei.

Vinificatorul are planuri și scopuri mărețe, își dorește ca vinul ecologic autohton să cucerească și alte piețe ale lumii.

Ne dorim să găsim parteneri, potențiali cumpărători pentru vinurile pe care le producem și pe care le vom expune la Nürnberg, Germania. Am participat până acum la mai multe ediții ale acestei expoziții și am reușit să stabilim unele relații, parteneriate. Acestea ar putea contribui la exportul în timpul apropiat al primului lot de vin ecologic în Germania, susține Constantin Stratan.

Sursa: movca.md

PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC. Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC

Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

PENTRU PRIMA DATĂ, MOLDOVA EXPORTĂ VIN ECOLOGIC. Cine este vinificatorul care a reușit performanța, aflați aici

loading ...