PRODUCȚIA DE VINIFICAȚIE – SALVATOAREA NAȚIEI. 150 mii moldoveni activează în sectorul vitivinicol. Ce spun partenerii

02 apr 2021

Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat, astăzi, Conferința națională cu genericul „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”, în cadrul căruia a fost prezentată starea de lucruri din domeniul vitivinicol. S-a discutat despre indicii comerțului și ai exportului, provocările și impedimentele din sector, dar și soluțiile pentru eliminarea acestora.
 
Conform datelor prezentate, declanșarea pandemiei la nivel internațional, precum și seceta înregistrată în vara anului 2020, au afectat sectorul vitivinicol, fiind înregistrată cea mai mică recoltă de struguri și cel mai scăzut randament din ultimii 10 ani. Prin urmare, recolta de struguri a scăzut cu 39,2 %, iar cantitatea vinului produs cu 42,2 %.  În același timp însă, datorită politicilor promovate, implicării active a participanților săi și a unei strategii consecvente în acest domeniu, industria își păstrează potențialul competitiv pentru dezvoltarea ulterioară.
 
În ciuda intemperiilor, vinurile roșii, produse din roada 2020, sunt de calitate superioară, cu un potențial ridicat de maturitate. Tot în anul trecut, exporturile de producție vitivinicolă au scăzut doar cu 12% în volum şi 7% în valoare. În schimb, exporturile vinurilor îmbuteliate s-a majorat cu 9% în total, creșterea fiind înregistrată în majoritatea țărilor de export.
De menționat că tot în 2020, companiile producătoare de vin au participat la diverse concursuri de profil și au obținut un număr record de medalii – peste 950.  
 
Anul 2021 a început însă cu o insuficiență a vinurilor din materie primă de calitate pentru programul de îmbuteliere. În pofida acestui fapt, analiza soldului producției arată că, nivelul stocurilor și calitatea superioară a materialului vinicol din recolta anului 2020, permite menținerea potențialului ridicat de export.
 
Participanții la eveniment au confirmat că, pentru a menține progresul exportatorilor de produse vitivinicole moldovenești, e nevoie de investiții majore. Conform planului strategic, aprobat de Consiliul de Coordonare НОВВ, în anul 2021 au fost inițiate activități de consolidare a pozițiilor pe piețele de proximitate, dar și acțiuni de cucerire a celor alternative. Totodată, în anul 2022 se planifică extinderea activităților și pe piețele emergente, precum SUA, Canada, China.
 
Ion PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a menționat că: “Sectorul vitivinicol reprezintă o ramură prioritară, strategică a economiei naționale. Vinurile au devenit o carte de vizită a Moldovei. Reieşind din importanța sectorului în dezvoltarea economico-socială a țării, Guvernul l-a poziționat prioritar pe agendă. MADRM va rămâne un partener de încredere în promovarea eficientă a unor politici echilibrate și complexe, menite să consolideze segmentul vitivinicol și să promoveze imaginea Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă”.
 
Potrivit Cristinei Frolov, director ONVV, în acest an obiectivele instituției rămân a fi identificarea noilor oportunități de export, dezvoltarea durabilă a sectorului și creșterea notorietății brandului de țară “Wine of Moldova”.
 
Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID Moldova, a reiterat că vor rămâne și în continuare partenerii de dezvoltare a sectorului vitivinicol al Moldovei, sprijinind vinificatorii moldoveni în ultimii 15 ani.
 
R. Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume, fiind inclusă în lista primelor 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri de pe mapamond. Cu un export considerabil în peste 60 de state ale lumii, vinului moldovenesc revenindu-i 2% din volumul mondial de vin exportat, fiind repartizat pe toate grupele de piețe. Conform statisticilor, fiecare al patrulea om din mediul rural activează în sectorul vitivinicol, în total fiind vorba de cca 150 mii oameni.
 
 
 
loading ...