PROIECTUL PILOT: Vinăriile din Moldova vor avea un cod de sustenabilitate „Vinul Moldovei Sustenabil”

08 sep 2022
Filiera vitivinicolă din țara noastră va avea, în curând, un cod de sustenabilitate „Vinul Moldovei Sustenabil”,  care va promova practicile de producție prietenoase mediului, cu impact social și economic-benefice. Proiectul pilot lansat recent, susține dezvoltarea unei viticulturi și vinificații ce vine să răspundă schimbărilor climatice și provocărilor ce influențează piața vinicolă globală.

Un pas spre sustenabilitatea industriei vinicole

În perioada, 5-9 septembrie, un grup de experți germani ai instituției specializate „Athenga”, sub conducerea renumitului profesor Keith Ulrich, au vizitat podgoriile, cramele și unitățile de turism oeno-gastronomic ale celor 6 vinării, dintre care 2 mici producători de vinuri, care sunt participante la programul pilot. Evaluările au fost efectuate în conformitate cu cele 150 de criterii ale Codului de Sustenabilitate a Vinurilor, care includ auditarea practicilor ce țin de protecția mediului, protejarea biodiversității și a resurselor naturale, responsabilitatea socială, politicile de personal și angajamentele sociale, conservarea și promovarea patrimoniului și peisajelor culturale etc.

Dr. Keith Ulrich, director general al companiei germane „Athenga”:

Codul de Sustenabilitate „Fair and Green” cuprinde criteriile esențiale pentru evaluarea și certificarea vinurilor în categoria „vinuri sustenabile”, elaborate de profesori, experți cu experiență recunoscută la nivel european, cu implicarea proceselor independente de certificare. Sigiliul de sustenabilitate „Fair-and-Green” este recunoscut de organizații precum Systembolaget, AFNOR Group, GUTCert, etc. Suntem încrezători că producătorii de vin din Moldova vor deveni curând membri ai comunității internaționale a producătorilor de vinuri sustenabile.

Începând cu luna februarie, Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Proiectul Agricultura Performantă din Moldova finanțat de USAID, au demarat un proiect pilot - „Vinul Moldovei Sustenabil” - destinat evaluării afacerilor din domeniul vitivinicol potrivit standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan european. Inițiativa se desfășoară în conformitate cu rigorile codului de sustenabilitate „Fair-and-Green”, recunoscut la nivel internațional ca sigiliul viticulturii durabile. Activitatea include consilierea viticultorilor și vinificatorilor pentru a-și verifica obiectivele de durabilitate pentru ca ulterior să poată obține certificatele de  sustenabilitate.

Loturile experimentale gestionate de ONVV cu suportul USAID au permis colectarea datelor privind clima și mediul pe parcursul ultimilor cinci ani. Aceste informații au oferit posibilitatea de a diminua efectele și impactul asupra mediului, prin adaptarea practicilor agro-tehnice și de vinificare, pentru a păstra calitatea vinului.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV:

Vinul Moldovei este simbolul Moldovei, care trebuie să rămână o legendă vie pentru generațiile următoare. De aceea, este important pentru filiera vitivinicolă de a deveni mai conștiincioasă față de mediul ambiant, față de biodiversitate, patrimoniul social-cultural dar și să rămână competitivă pe termen lung. Conceptul de sustenabilitate este unul din obiectivele noastre strategice și este un răspuns clar pentru aceste provocări, pe care industria vitivinicolă urmează să-l adopte. Proiectul pilot ne va oferi informațiile necesare pentru a decide intervențiile la nivel de industrie și programele prin care ONVV și partenerii de dezvoltare pot să susțină cramele din Moldova pentru ca acestea să devină sustenabile, iar vinurile astfel produse să cucerească noi piețe și noi consumatori.

În condițiile în care, viticultura durabilă este în plină expansiune, industria se orientează spre sustenabilitate. Adoptarea măsurilor prin care domeniul să pună accent pe sănătate holistică și auto-suficiență ecologică va permite ca perioada de recoltare a strugurilor să nu înceapă mai devreme, să existe echilibru între productivitatea și calitatea strugurilor și totodată, vinurile  să corespundă caracteristicilor „terroir”-ului din zona în care sunt produse.

Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole în proiectul APM finanțat de USAID în Moldova:

Grija față de natură, om și societate implementate prin principiile de sustenabilitate pot deveni noua paradigmă pentru competitivitatea industriei vitivinicole în Moldova. Acest sector economic este unul central pentru țara noastră, fiind unic prin valoarea adăugată pe care o poate genera, potențialul de export și impactul asupra dezvoltării rurale și a industriilor conexe. „Vinul Moldovei Sustenabil” poate deveni o realitate în curând, odată cu aprobarea noilor politici publice în domeniu.

Potrivit „The Global Sustainability Study 2021”, la nivel global, tendințele de consum a vinurilor indică un interes în creștere pentru vinurile sustenabile, produse prin practici prietenoase mediului. Astfel, peste 85% dintre consumatori au schimbat recent modelul de consum, preferând produsele sustenabile și conștiincioase față de mediu. Totodată, categoria vinurilor sustenabile, organice, bio crește continuu, înregistrând o triplare în ultimii 5 ani. Uniunea Europeană este piața cea mai mare pentru vinurile produse conform codurilor „verzi”, iar consumatorul este gata să plătească mai mult pentru asemenea produse.
 
loading ...