PUTREGAIUL CENUȘIU AL STRUGURILOR. Simptome, măsuri de prevenire și combatere. Tratamente recomandate

12 aug 2022
Una dintre bolile care produce pagube semnificative în plantațiile viticole din toată tara este putregaiul cenușiu al strugurilor, produs de ciuperca Botryotinia fuckeliana, ce are impact major în producția anilor următori, transmite AGROMEDIA, cu referire la sanatateaplantelor.ro.

Simptome:

Atacul cel mai frecvent este întâlnit de obicei pe boabe, apare încă de la formarea lor, însă stadiul agresiv are loc la maturarea acestora.

Pe frunze: apar pete gălbui care treptat capătă o nuanță roșiatică. Petele nu au o formă regulată, însă au dimensiuni mari. În dreptul acestora, pe ambele suprafețe ale frunzei, începe sa apară un mucegai cenușiu care reprezintă organele de înmulțire ale ciupercii.



Pe lăstari: apar pete brun-cenușii, inițial în dreptul nodurilor și continuă către mijlocul internodiilor. În timp, aceste pete sunt acoperite cu un mucegai cenușiu, format din conidiofori și conidia.

Pe boabe: boabele atacate inițial se înmoaie, se crapă și se acoperă treptat cu un mucegai abundent, brun-cenușiu, pulverulent. În cazul ciorchinilor compacți, în condiții de umiditate ridicată, mucegaiul evoluează rapid și cuprinde întreg ciorchinele.

Atât dezvoltarea cât și patogenitatea ciupercii sunt influențate în cea mai mare măsură de condițiile de mediu, temperatura și umiditate. Temperatura optimă de dezvoltare este cuprinsă între 20-25°C. Umiditatea, atât cea atmosferică, cât și cea a substratului, dețin un rol important în dezvoltarea putregaiului cenușiu. Astfel, umiditatea relativă optimă atmosferică este de 80-100%, însă infecțiile se produc cu precădere și atunci când pe plantele de vița-de-vie cad precipitații sau rouă. Boala este favorizată de înțepăturile insectelor, de prezența rănilor produse de grindină și de crăparea pieliței bobițelor în pârgă. Din strugurii atacați se obțin vinuri slabe, cu o cantitate scăzută de alcool.



Măsuri agrotehnice de prevenire și combatere:
  • Evitarea plantării viței-de-vie pe locuri cu exces de umiditate, joase
  • Respectarea momentelor de efectuare a tăierilor în uscat
  • Aplicarea rațională a îngrășămintelor
  • Reducerea umidității prin plivitul lăstarilor în plus, dirijarea corectă a acestora
  • Adunarea și distrugerea buruienilor și a strugurilor atacați, rămași după recoltare, ce constituie focare de infecție pentru anul următor.
Cultivarea de soiuri rezistente: soiurile de struguri au o comportare diferită față de putregaiul cenușiu, cele mai tardive fiind mai predispuse. Printre caracterele soiului, un rol important îl are conținutul de tanin, fitoalexine, antociani, zahăr, acizi, desimea boabelor pe ciorchine, elasticitatea și rezistenta pieliței bobului.

Combaterea chimică: aplicarea tratamentelor cu fungicide în cursul perioadei de vegetație este strâns legată de biologia agentului patogen și a produsului utilizat. Se recomandă ca viticultorii să țină cont de momentele cheie de aplicare a tratamentelor contra putregaiului cenușiu și anume: după înflorit și la dezvoltarea boabelor, precum și de timpii de pauză dintre tratamente. Se pot utiliza produse de protecția plantelor: Teldor 500 SC (1 l/ha), Serenade (4 l/ha), Cantus (1-1,2 kg/ha) etc.
loading ...