În cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a avut loc o întâlnire strategică cu reprezentanții Biroului Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală, punând accent pe oportunități de finanțare destinate strugurilor de masă. Acest sector devine prioritar pentru Republica Moldova în cadrul programului global „O țară, un produs prioritar” (OCOP) , implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Citește și: GRANTURI PENTRU SPORIREA POTENȚIALULUI DE EXPORT AL PRODUSELOR AGRICOLE
Programul OCOP promovează produse agricole speciale, cu caracteristici unice, care pot stimula tranziția către un sistem agroalimentar mai durabil, inclusiv și eficient.
Obiectivele proiectului în Moldova
Pe o perioadă de doi, proiectul OCOPurilor își propune să transforme lanțul valoric al strugurilor de masă, un produs reprezentativ pentru agricultura țării, prin:- Evaluarea stării actuale a lanțului valoric al strugurilor de masă.
- Identificarea modelelor de afaceri moderne pentru producție și post-producție.
- Analizarea sustenabilității economice și de mediu a sectorului.
- Elaborarea unei strategii de modernizare pe termen lung, completată a unui plan de investiții.
- Proiectarea unui mecanism de implementare care să faciliteze accesul la finanțare pentru producători.
De la lansarea programului OCOP, peste 87 de țări au aderat la inițiativă, contribuind la promovarea ecologică a 53 de produse agricole speciale. Prin această inițiativă, FAO și Republica Moldova reafirmă pentru dezvoltarea unui sector agricol rezilient, adaptarea și cerințele internaționale și în armonie cu resursele naturale și patrimoniul cultural al țărilor.