În această primăvară, strugurii moldovenești din soiul „Moldova” care se găsesc pe rafturile magazinelor din țară nu sunt de cea mai bună calitate. Acestea sunt concluziile unui audit, efectuat în luna martie de către echipa EastFruit în mai multe rețele de supermarketuri din. De cealaltă parte, experții din organizațiile viticole consideră că, deși problemele legate de calitatea strugurilor „Moldova” apar uneori la începutul și chiar la sfârșitul sezonului de comercializare, totuși, în ultimii ani au fost aleatorii, nu sistemice, transmite AGROMEDIA, cu referire la EASTFRUIT.com.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, anul trecut a fost marcat de condiții meteorologice destul de neobișnuite, într-un anumit sens, anormale pe fondul anilor precedenți. Cea mai mare parte a primăverii anului 2021 a fost răcoroasă și foarte ploioasă, în timp ce toamna a fost predominant uscată, și ocazional, cu ceață densă și înghețuri. Boabele de struguri „Moldova” nu au prea avut condiții pentru a obține dulceață. Măsurile de protecție și curățarea într-o serie de zone au fost efectuate în condiții departe de cele mai favorabile. O parte semnificativă din recolta „Moldova” nu a avut condiții optime de păstrare pe termen lung. Și, apropo, în conformitate cu recomandările experților, a fost implementat la scurt timp după recoltare. În același timp, unele podgorii specializate, în special în regiunea de Sud a țării și cei care cultivă pe plantații precum Pergola, au primit si depozitat „Moldova” de foarte bună calitate. Chiar și primăvara, acești struguri din frigidere nu arătau mai rău decât toamna trecută.
Specialistul consideră că calitatea problematică a strugurilor din Moldova în lanțurile de supermarketuri din Chișinău în luna martie a acestui an nu este atât un defect al tehnologiilor de producție și depozitare, cât o lipsă de cultură comercială. Ținând cont de cantitatea mare de fructe rămase în acest an în depozitele din țară, comercianții cu amănuntul din rețeaua locală au cumpărat struguri din
Moldova la cele mai mici prețuri și nu au monitorizat îndeaproape calitatea acestora. Între timp, există deja destul de multe podgorii în țară care sunt capabile să ofere supermarketurilor produse de înaltă calitate în ambalaje de consum, chiar și în flow-pack.
Mai rău, în martie, în magazine, strugurii „Moldova” au fost puși nu în frigidere, lângă struguri scumpi importați, ci pe rafturi obișnuite - în cutii, lângă mere și legume. Evident, „ciclul de vânzare” în astfel de condiții a fost scurt, angajații piețelor nu au avut întotdeauna timp (sau nu au încercat foarte bine) să sorteze ciorchini și să îi curețe de boabe stricate.