VASILE BALAN: „Pentru a produce un vin bun este nevoie de materie primă de calitate”

23 sep 2022
Compania „Podgoria Vin” are o experiență vastă în tehnologia de cultivare a strugurilor și producere a vinului, activând din anul 1999. Are în gestiune 250 de hectare de viță-de-vie și produce în jur de 500 de mii de decalitri vin pe an. Din 2014, compania alege pentru podgoriile sale produsele fitosanitare ADAMA. Sunt 8 ani în care s-au convins de eficacitatea și calitatea înaltă a acestora.

Vasile Balan, directorul companiei „Podgoria Vin”:

Știm cu toții că pentru a produce un vin bun este nevoie de materie primă. Pentru asta și am apelat la compania ADAMA. Folosind preparatele lor, am văzut că obținem rezultate bune și suntem bucuroși pentru că nu am avut nevoie să intervenim repetat cu alte preparate.

Experiența de colaborare frumoasă cu ADAMA, care le-a adus rezultatele scontate o au și alți viticultori din zonă.

Sergiu Timotin, manager vânzări, compania „ElitAgroTehnologie”:

Feteasca Neagră este un soi destul de pretențios la bolile precum sunt mana și făinarea viței-de-vie, dar cu produsele ADAMA am reușit să protejăm plantația. Aceeași schemă de protecție am aplicat-o și la Feteasca Regală și de asemenea, am obținut un rezultat foarte bun. Rezultatul obținut este unul bun, cu struguri de calitate, chiar dacă anul în curs a fost unul mai specific.

Pentru a mă asigura de calitatea produselor, o dată la 5-7 zile, sunt prezent în plantație, urmăresc efectele produselor. Astfel, pot recomanda cu siguranță produsele ADAMA pentru vița-de-vie pentru obținerea unei recolte bune și de calitate.

Ion Balan, inginer, compania „Podgoria Vin”:

Pentru a obține un vin de calitate, avem nevoie de struguri de calitate. De câțiva ani lucrăm cu ADAMA. Și în acest an am avut un lot demonstrativ, care a fost foarte eficient. În special, am lucrat cu produsele Custodia și ORIUS împotriva făinării, iar împotriva manei am ales Momentum Extra, Folpan și Sphinx Extra. Suntem bucuroși de rezultatele pozitive obținute.

Sergiu Panuța, Director tehnic și înregistrări ADAMA în Republica Moldova:

La baza obținerii unui vin de calitate stă un control riguros al bolilor și dăunătorilor, o schemă de protecție cu produse de uz fitosanitar, care dau o eficiență cât mai înaltă.

Compania ADAMA dispune de diferite substanțe active, care pot să mențină un control foarte eficient atât a bolilor, cât și a dăunătorilor viței-de-vie.

Schema de protecție la vița-de-vie:
  1. Fenofaza BBCH 15 – 19. 5-9 frunze sau lăstari de 10-15 cm: Custodia 320 SC, 0,5 l/ha (contra Făinării – Ucinula necator), Folpan 80 WG, 1,5 kg/ha (contra Manei – Plasmopara viticola);
  2. Fenofaza BBCH 55 – Apariția și ramificația inflorescențelor: Momentum Extra WDG, 3 kg/ha (contra Manei – Plasmopara viticola), Nimrod 250 EW 1 l/ha (contra Făinării – Ucinula necator);
  3. Fenofaza BBCH 69 – Sfârșitul înfloritului. Începutul dezvoltării boabelor: Sphinx Extra WG 2 kg/ha (contra Manei – Plasmopara viticola), BANJO 2 l/ha (contra Putregaiului cenușiu – Botrytis cinerea), Custodia 320 SC, 0,5 l/ha (contra Făinării – Ucinula necator), Mavrik 2F, 0,24 l/ha (contra Acarienilor - Tetranychidae);
  4. Fenofaza BBCH 73 – Dezvoltarea boabelor: Momentum Extra WDG, 4 kg/ha (contra Manei – Plasmopara viticola), Nimrod 250 EW 1 l/ha (contra Făinării – Ucinula necator);
  5. Fenofaza BBCH 77 – Compactarea ciorchinelui: Sphinx Extra WG 2 kg/ha (contra Manei – Plasmopara viticola), Nimrod 250 EW 1 l/ha (contra Făinării – Ucinula necator);
  6. Fenofaza BBCH 79 – Compactarea ciorchinelui: BANJO 1,5 l/ha (contra Putregaiului cenușiu – Botrytis cinerea).
Pentru informații mai detaliate despre aplicarea fiecărui produs și aspectele la care trebuie să fie atenți viticultorii în fiecare fenofază în parte, vedeți materialul video.
loading ...