Competiția este deschisă până pe 25 mai 2025, iar câștigătorul va primi o Diplomă de Onoare „Wine of Moldova” și un premiu în valoare de 20.000 lei.
Căutăm un nume care să reflecte identitatea, autenticitatea și caracterul efervescent al spumantului moldovenesc. Este timpul ca vinul nostru spumant să aibă o identitate proprie, recunoscută și promovată internațional, a declarat Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.
Recunoaștere pentru excelență în vinificația cu IGP
Evenimentul a reunit 1.500 de participanți și a adus în prim-plan 43 de vinării și peste 30 de vinuri noi cu IGP. În cadrul Vernisajului au fost acordate distincții pentru contribuția la dezvoltarea și promovarea vinurilor cu IGP din cele patru regiuni: Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Divin.
Printre laureați:
- Vasile Luca, pentru dezvoltarea imaginii IGP Codru
- Sergiu Preda, pentru regiunea IGP Ștefan Vodă
- Viorel Golovatic, pentru IGP Valul lui Traian
- Vasile Roșca, pentru vinurile cu IGP „Divin”
Distincțiile Vernisajului Vinului 2025:
- Vernisaj IGP Rose – Cricova
- Vernisaj IGP Roșu – Vinăria din Vale
- Vernisaj IGP Alb – Cricova
- Vernisaj Efervescent – Cricova
- Vernisaj Divin – Vinăria Ungheni
„Cavalerii Vinului” – onoare pentru liderii din sector
Titlul onorific „Cavalerul Vinului” a fost oferit oficialilor și vinificatorilor care au sprijinit identitatea Vinului Moldovei la nivel național și internațional, printre care: Ludmila Catlabuga, ministră a Agriculturii și Sergiu Gherciu, secretar general MAIA, precum și Sergiu Pîslaru, de la Vinăria „Sălcuța”.
Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, împreună cu Asociațiile IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”, cu susținerea strategică a Fondului American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).
Vernisajul Vinului rămâne o platformă emblematică pentru promovarea culturii vinului moldovenesc sub brandul de țară „Vinul Moldovei. Uimitor de bun.”