Beneficiară a programelor de finanțare implementate de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), cu suportul Guvernului Japoniei și al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), vinăria a fost vizitată de președintele JICA, Tanaka Akihiko.
Președintele JICA a vizitat întreprinderea și a apreciat în mod special felul în care investițiile au fost valorificate pentru modernizarea procesului tehnologic. El a menționat că:
În Republica Moldova am întâlnit oameni care muncesc cu sârguință și pun suflet în ceea ce fac. În acest sens ne asemănăm ca popoare. Cred că aceste trăsături ne apropie și ne ajută să avem o colaborare valoroasă, cu impact pentru sectorul agricol. JICA a colaborat foarte strâns cu Republica Moldova pentru dezvoltarea agriculturii și continuăm să credem că acest sector are un potențial promițător pentru cooperare. O parte din utilajele și echipamentele achiziționate de vinificator au fost furnizate prin asistența nerambursabilă oferită de JICA și ne bucurăm. În acest moment nu pot spune când vom începe următoarea etapă, însă suntem în proces de explorare a posibilităților viitoare.

Prin suportul oferit de JICA, inclusiv prin Proiectul MAME, „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”, vinăria a reușit să investească peste 14,6 milioane lei în echipamente moderne, contribuind semnificativ la îmbunătățirea proceselor de producere.
Orice utilaj pe care l-am obținut prin JICA a venit exact atunci când aveam nevoie cel mai mult. Suprafețele noastre plantate s-au extins, iar fără această susținere nu am fi putut ține pasul cu cerințele moderne. Echipamentele ne-au ajutat enorm în viticultură și, implicit, în producția de vinuri de calitate, susține vinificatorul Ion Mereuță.
Asconi exportă vinuri pe mai multe piețe, inclusiv în Japonia, unde se bucură deja de recunoaștere:
Vinăria Asconi este, cred, pionierul exporturilor în Japonia. Am fost printre primele companii care au pătruns pe această piață. Este o provocare, dar una pe care vrem să o continuăm, mai ales cu sprijinul oferit de partenerii japonezi, a adăugat Ion Mereuță.
Secretarul general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, a subliniat importanța cooperării cu poporul nipon:
JICA aduce nu doar suport financiar, ci și expertiză tehnică, care contribuie semnificativ la performanța sectorului nostru agricol. Într-un an dificil cu provocări multiple, acest sprijin devine și mai valoros.

Din 2022 și până în mai 2025, peste 350 de fermieri au beneficiat de sprijin în cadrul proiectului MAME, fiind semnate 535 de contracte pentru achiziția a 680 de unități de tehnică. Valoarea echipamentelor achiziționate depășește 640,5 milioane de lei. Asconi se numără printre beneficiarii acestui sprijin, folosind tehnică agricolă modernă și echipamente post-recoltare care contribuie la calitatea vinurilor produse.
Domnina Calancea, director tehnic ADMA a subliniat că proiectul a fost implementat cu eficiență:
Creditul de 18 milioane USD oferit de JICA a fost valorificat în doar 3 ani, generând investiții totale de peste 37 milioane USD în agricultură, cu peste 600 de unități de tehnică procurate. Acest proiect este un model de succes și un exemplu pentru viitoarele colaborări.
Vizita președintelui JICA reconfirmă soliditatea relației moldo-japoneze și importanța continuării sprijinului pentru fermierii moldoveni.