În cadrul atelierului, au fost prezentate 32 de mostre de vin, provenite din:
- soiuri autohtone consacrate (Feteasca Albă, Regală, Neagră, Rara Neagră, Viorica),
- soiuri de selecție moldovenească recentă (Floricica, Copceac),
- soiuri vechi moldovenești, care capătă un interes tot mai mare din partea oenologilor.
Pe lângă vinurile monosoi, au fost degustate și vinuri spumante obținute din soiuri locale, dar și cupaje inedite, care combină specificul autohton cu soiuri europene, explorând noi stiluri și expresii aromatice.
ONVV a prezentat 6 vinuri experimentale, obținute prin microvinificație din soiuri vechi, în cadrul proiectului „Struguri de calitate/Bio”, orientat spre valorificarea durabilă a patrimoniului viticol autohton.
Dl Sergiu Păslaru, președintele Asociației Producătorilor de Vinuri IGP Ștefan Vodă, a subliniat importanța acestor ateliere pentru dezvoltarea noilor stiluri de vin, extinderea plantațiilor cu soiuri autohtone, identificarea și promovarea soiurilor vechi moldovenești.
Evenimentul a reprezentat un cadru profesionist de schimb de idei între producători, oenologi și specialiști, oferind o perspectivă timpurie asupra caracterului vinurilor din recolta 2024.