APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

13 mai 2020
 
Mai mulți apicultori din țară spun că anul acesta floarea de salcâm întârzie să apară. În aceste condiții, există riscul să fie o problemă majoră la culesul polenului. Salcâmul începe să înflorească în perioada 10-15 mai și, în funcție de altitudinea și condițiile climaterice, florile pot fi găsite până la sfârșitul lunii iunie, perioadă extrem de activă pentru albinele harnice. Se pare însă că, în această primăvară, planurile naturii sunt altele.

 

Sunt apicultor în a treia generație și pot confirma că nu ne-am mai ciocnit cu un astfel de fenomen. Speram să obținem roadă mai multă, însă nu a fost să fie, chiar dacă anul acesta ca niciodată  avem peste 1000 de familii bine dezvoltate”, a povestit apicultorul Petru Sacara.
 
Într-o situație similară s-au pomenit și apicultorii din Ungaria și România. Mai mulți specialiști străini au prezis deficitul de miere de salcâm încă din toamna anului 2019.
 
Colegii din Ungaria ne-au spus că 50% din salcâm a fost compromis de înghețuri. După cum se cunoaște Ungaria este formatorul prețurilor la mierea de salcâm pe Europa. Și la noi în țară este o situație similară. Din cauza secetei și a temperaturilor scăzute în timpul nopții, copacii de salcâm nu au înflorit. Anul acesta mierea de salcâm va fi cu ciubote roșii. Cea mai prețioasă miere este cea de salcâm și lipsa acesteia va genera un șir de probleme în dezvoltarea afacerilor la apicultori”, a declarat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim.
 
Pe lângă dificultățile cu care se confruntă an de an apicultorii, când rămân fără albini pentru că unii agricultori nu țin cont de lege și stropesc culturile agricole cu insecticide periculoase, anul acesta au de suferit și din cauza fenomenelor meteorologice. După o iarnă grea, când apicultorii au fost nevoiți să hrănească suplimentar albinele, când prețul la zahăr a crescut, iar cheltuielile pentru întreținerea familiilor de albine s-au mărit, acum au și alte impedimente. Deocamdată, apicultorii rămân pesimiști în prognoze și speră că vor fi susținuți, dacă vor ajunge în impas. Anul trecut un kilogram de miere de salcâm era vândut la piață cu 80 de lei.

Poza simbol Agrointel
loading ...