APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

13 mai 2020
 
Mai mulți apicultori din țară spun că anul acesta floarea de salcâm întârzie să apară. În aceste condiții, există riscul să fie o problemă majoră la culesul polenului. Salcâmul începe să înflorească în perioada 10-15 mai și, în funcție de altitudinea și condițiile climaterice, florile pot fi găsite până la sfârșitul lunii iunie, perioadă extrem de activă pentru albinele harnice. Se pare însă că, în această primăvară, planurile naturii sunt altele.

 

Sunt apicultor în a treia generație și pot confirma că nu ne-am mai ciocnit cu un astfel de fenomen. Speram să obținem roadă mai multă, însă nu a fost să fie, chiar dacă anul acesta ca niciodată  avem peste 1000 de familii bine dezvoltate”, a povestit apicultorul Petru Sacara.
 
Într-o situație similară s-au pomenit și apicultorii din Ungaria și România. Mai mulți specialiști străini au prezis deficitul de miere de salcâm încă din toamna anului 2019.
 
Colegii din Ungaria ne-au spus că 50% din salcâm a fost compromis de înghețuri. După cum se cunoaște Ungaria este formatorul prețurilor la mierea de salcâm pe Europa. Și la noi în țară este o situație similară. Din cauza secetei și a temperaturilor scăzute în timpul nopții, copacii de salcâm nu au înflorit. Anul acesta mierea de salcâm va fi cu ciubote roșii. Cea mai prețioasă miere este cea de salcâm și lipsa acesteia va genera un șir de probleme în dezvoltarea afacerilor la apicultori”, a declarat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim.
 
Pe lângă dificultățile cu care se confruntă an de an apicultorii, când rămân fără albini pentru că unii agricultori nu țin cont de lege și stropesc culturile agricole cu insecticide periculoase, anul acesta au de suferit și din cauza fenomenelor meteorologice. După o iarnă grea, când apicultorii au fost nevoiți să hrănească suplimentar albinele, când prețul la zahăr a crescut, iar cheltuielile pentru întreținerea familiilor de albine s-au mărit, acum au și alte impedimente. Deocamdată, apicultorii rămân pesimiști în prognoze și speră că vor fi susținuți, dacă vor ajunge în impas. Anul trecut un kilogram de miere de salcâm era vândut la piață cu 80 de lei.

Poza simbol Agrointel
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli

12 jan 2022

PASTEURIZAREA MIERII, UN KNOW-HOW ÎN APICULTURA MOLDOVENEASCĂ. Anatol Rusu de la Apifera despre inovație

17 dec 2021

Până la 31 decembrie, APICULTORII TREBUIE SĂ DECLARE NUMĂRUL FAMILIILOR DE ALBINE. Detalii de la ANARM

08 dec 2021

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

loading ...