APICULTURA POATE FI UN BUSINESS DE SUCCES ÎN MOLDOVA. William Lord, expert: „Moldova are cea mai bună miere din lume”

03 feb 2023
Dacă în marile țări producătoare de miere din lume apicultura este doar o afacere, în Republica Moldova, este parte din cultură. Acesta reprezintă un mare avantaj pentru ramura apicolă pe care îl putem și trebuie să îl dezvoltăm în direcția în care această ramură a agriculturii naționale să devină și mai profitabilă decât este în prezent. Potențial avem, spațiul geografic ne permite, trebuie doar să învățăm cum să luăm deciziile corecte pentru ca apicultura să fie, pe lângă o îndeletnicire transmisă de generații sau o pasiune și o bună sursă de venit.

Cu acest scop, deja pentru a 9-a oară consecutiv vine din SUA expertul în apicultură, William Lord. De la prima sa vizită în 2017 și până în prezent, apicultura din țara noastră a evoluat mult, s-au produs schimbări atât în procesul de muncă al apicultorilor, cât și la nivel de abordare, viziune a acestora, spune expertul american.Moldova are mierea cu cea mai bună calitate din lume

Apicultura este un sector cu mari perspective de dezvoltare datorită unei serii de avantaje printre care:
  • Moldova are cea mai bună și cea mai pură miere.
  • Apicultorii de aici dețin abilități și capacități înalte.
  • Mierea nu este un produs perisabil. Ea poate fi păstrată perioade lungi de timp, în așteptarea cumpărătorului sau a unui preț mai bun.
  • Mierea este un produs cu valoare adăugată.
  • În Moldova, albinele sunt parte a faunei locale, genetică adaptată mediului.
În cadrul proiectului USAID, „Agricultura performantă în Moldova”, am reușit să introducem un tip unic de stupi în toată țara: stupii orizontali. Asta înseamnă reducerea costurilor de producție, ușurarea muncii apicultorilor și creșterea cantității de miere produsă de o singură familie.

Apicultorii s-au convins de eficacitatea acestor stupi, antreprenorii au trecut la producția în masă a acestor tipuri de stupi. Astfel, 99% din producția din Moldova este de stupi verticali, susține expertul.Mierea „Bio”, mai scumpă și mai solicitată

Un alt aspect care i-ar ajuta pe apicultori să-și vândă mierea la un preț mai avantajos este certificarea „Bio”. Nu este foarte greu de obținut și ar aduce plus valoare produselor obținute. Plus, în prezent, produsele organice sunt la mare căutare în toată lumea. De exemplu, anul trecut, au fost exportate circa 100 de tonde de miere moldovenească certificată „Bio”. Această cifră are potențial de creștere.

De asemenea, în cadrul proiectului, am reușit să ajutăm câțiva apicultori să obțină certificarea „Bio” pentru mierea pe care o produc. Se întâmplă la scară mică în Moldova, deocamdată, dar se poate! Noi vom încerca să susținem apicultorii să-și dorească și să obțină această certificare, spune William.

Turismul apicol în Moldova

Ceea ce este încă la început de cale, dar cu perspective de viitor în Moldova este promovarea/transformarea stupinelor în destinații turistice. Avem deja câteva exemple de acest fel și apicultorii sunt foarte entuziasmați și mulțumiți de rezultatele lor.

Mare atenție la produsele de tratare a albinelor

În 2017, situația era mult mai sumbră. Apicultorii din Moldova utilizau produse chimice care contaminau mierea, astfel, aceasta nu trecea testul necesar pentru export. În prezent, situația s-a schimbat spre bine, aceste situații sunt mult mai rare, mierea este curată.

Mai mult, am susținut crearea platformei „Bee Protect”, care presupune înregistrarea și informarea reciprocă a apicultorilor și agricultorilor. Astfel, am urmărit reducerea numărului de cazuri în care familile de albine mor din cauza pesticidelor, completează William.

Ce ar putea face statul pentru a susține dezvoltarea apicultorilor
  • Să planteze copaci meliferi. Să crească suprafața de păduri, lemnul este pe larg utilizat, inclusiv în apicultură.
  • Platforma „Bee Protect” este una foarte utilă pentru sector.
  • Să adapteze cadrul legal la necesitățile apicultorilor. În acest context, putem menționa aprobarea criteriilor de calitate pentru certificarea produselor apicole, astfel acestea pot fi comercializate legal atât local, cât și la export – acestea sunt solicitate.
William Lord este apicultor, expert din SUA, care oferă consultanță apicultorilor din Republica Moldova în cadrul proiectului „Competitivitate și Reziliență Rurală”.
loading ...