AU REUȘIT APICULTORII SĂ STRÂNGĂ MIERE DE TEI? Apicultor: “Dacă în următoarele zile nu va ploua, trebuie să ne așteptăm la cel mai urât scenariu din ultimii ani”

14 jul 2020
Încă o provocare pe care trebuie să o depășească apicultorii moldoveni. După pierderile înregistrate la mierea de salcâm, iată că nu se vor putea bucura nici de miere de tei. Disperarea apicultorilor a ajuns la limită, iar fără susținerea autorităților, spun că se vor pomeni într-o criză profundă. Asta pentru că nici miere de floarea-soarelui se pare că nu vor reuși să aibă.



Apicultorii cu familii de albine puternice au mai extras un pic de miere de tei, însă continui să cred că suntem într-un colaps total. Cel mai grav este că nici miere de floarea-soarelui nu vom avea de unde culege. Dezvoltarea culturii este stopată, se usucă pe câmpuri chiar dacă a ajuns la maturitate”, a declarat Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor.

Ion Maxim mai spune că apicultorii vor fi afectați foarte grav în acest an, iar fără implicarea autorităților, domeniul apicol are toate șansele să intre în colaps.

Mulți apicultori cu experiență sunt derutați din motivul că prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare. Am scris o scrisoare către președintele țării, Guvern și la nivel de minister pentru ca să fim susținuți. Avem nevoie de ajutorul statului. Am primit răspuns de la Ministerul Agriculturii precum că se cunoaște situația noastră, însă statul nu are bani pentru a susține sectorul apicol”, a mai spus Ion Maxim.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor a menționat că dacă în următoarele zece zile nu vor cădea precipitații, atunci trebuie să ne pregătim la cel mai urât scenariu din ultimii 10 ani.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru AGROMEDIA că producția de miere de salcâm a fost mai mică cu 20-25 % în comparație cu anii precedenți și deocamdată nu se poate spune că sezonul apicol este compromis, deoarece acesta este în plină desfășurare.
 
Culesul de miere de tei și floarea-soarelui deja a demarat, sperăm să înregistrăm recolta pe potriva așteptărilor. Totodată, în primăvara anului 2019, MADRM a aprobat un nou pașaport al stupinei, ceea ce va asigura reflectarea corectă a informațiilor privind numărul de familii de albine existente în stupină în perioada reviziei”, au menționat reprezentanții Ministerului Agriculturii.
 
loading ...