Apicultorii au terminat de strâns mierea, au pregătit stupii, însă lucrările nu au luat sfârșit. Specialiștii îi îndeamnă să facă tratamentul împotriva binecunoscutei Varroa, responsabilă de apariția varoozei - boală parazitară a albinelor adulte şi a puietului, foarte uşor transmisibilă. În caz contrar, albinele nu vor ajunge până în primăvară. Andrei Bivol este un apicultor din satul Bardar, raionul Ialoveni. Bărbatul are 450 de familii de albine și povestește că stupii sunt amplasați în locații diferite și, respectiv, tratările le-a făcut în diverse perioade.
"Tratările împotriva la Varroa sunt esențiale și trebuie făcute la timp ca apicultorii să nu piardă albinele. Sunt momente când tratăm și cu chimie sintetică, acestea sunt tratamentele pe care le găsim cel mai des. Albinele noastre intră în iarnă bine, deoarece am reușit la timp să tratăm și să le creăm condiții. La noi, sunt apicultori care tratează greșit, noi însă ținem cont de o tehnologie specială. În primul rând, dacă tratezi cu acizi organici trebuie monitorizată temperatura de afară, iar dacă cu acid oxalic este necesar de urmărit umeditatea. Cei care au pierdut momentele cheie vor avea familii slăbite și pot înregistra pierderi mari. Anul 2020 ne-a lăsat fără producție, însă avem familii bune. Dacă anii trecuți aveam 5% pierderi în stupi, ca niciodată, anul acesta, în toamnă nu avem pierderi", a precizat apicultorul Andrei Bivol.
În același timp, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, a atenționat apicultorii să ia toate măsurile la timp.
"Nici nu ne-am gândit că după un an atât de secetos se va dezvolta atât de mult Varroa. Unii apicultori deși au făcut tratările, trebuie să nu lase mâinile în jos și să facă verificări, iar dacă acestea vor arăta că există acarieni să ia măsurile de rigoare. Nu mai suntem în vremurile când treceam anul cu o singură tratare, Varroa capătă imunitate. Cu siguranță că cei care nu vor face tratările la timp, nu vor ajunge cu albinele până în primăvară", a declarat Ion Maxim.
Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor a explicat cum trebuie de verificat stupii pentru a identifica dacă în interior există Varro.
"În perioada rece a anului, trebuie de luat o foaie albă, curată și după ce este unsă cu ulei, se pune sub cuibul de albini, iar în câteva zile vezi câți acarieni s-au lipit. În funcție de acest rezultate, bineînțeles se iau măsurile. Dacă sunt 10-15 acarieni se fac și două tratări. Chiar și cei care deja au făcut tratările cu acid organic se pot pomeni cu Varroa", a menționat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor.
De asemenea, specialistul a venit și cu alte îndemnuri pentru apicultori.
"Este bine ca acum apicultorii să poziționeze stupii la locuri dosite, unde nu sunt curenți reci. Acest lucru va proteja stupii și pe timp de iarnă. La fel, cuibul trebuie să fie strâns și acoperit cu albini. Dacă la o ramă nu sunt albini, trebuie scoasă și lăsate atâtea rame câte albini sunt. Asta pentru că albinele obosesc să organizeze clima în cuib. Când vremea e mai rece vezi puterea reala a familiilor de albine", a mai spui Ion Maxim.
Apicultorii care nu au experiență și nu cunosc ce trebuie să facă în astfel de situații se pot adresa la Asociația Națională a Apicultorilor și vor beneficia de consultație sau pot accesa
ghidul instituției care îi va îndruma în acest proces.