Fiecare dintre apicultori a avut probleme mai mari sau mai mici cauzate de atacurile dăunătorilor. Fie că aceștia sunt molii, furnici, viespi, prigorii etc, atacul lor reprezintă o problemă care trebuie rezolvată. Soluționarea neajunsurilor create de dăunători, nu este întotdeauna chiar simplă, iar rezultatul final depinde mult de seriozitatea cu care abordați problema.
MOLIA DE CEARĂ (GĂSELNIȚA)
Este un parazit care nu atacă direct albinele, acestea fiind atacate numai în stadiul de larvă. Molia se remarcă însă prin pagubele pe care le produce fagurilor de ceară, atât din stupii populați cât și celor de la rezervă, cantităților de ceară provenite din fagurii reformați, precum și a puietului de albine.
Combaterea moliei în stupii populați: Nu poate fi făcută prin procedee chimice deoarece substanțele folosite sunt dăunătoare pentru albine. Putem însă ajuta albinele să se apere singure, dacă adoptăm câteva măsuri simple: fagurii atacați se curăță manual de larvele și gogoșile parazitului, restrângem cuibul pentru a crea o densitate mare de albine pe faguri, întărim familiile slabe atacate de molie cu albine din alți stupi.
Protejarea fagurilor de rezervă: Conservarea fagurilor de rezervă se face cu ajutorul substanțelor chimice. În acest scop, apicultorul trebuie să-și construiască un dulap pentru depozitare, prevăzut cu rastele. Dacă nu dispuneți de un dulap, tratarea și depozitarea fagurilor se face în corpuri de stupi. Substanțele chimice folosite sunt:
Anhidrida sulfuroasa(batoane de sulf : Sulful este o substanță eficientă în combaterea moliei. Trebuie însă să știm că fumigațiile cu sulf omoară numai molia adultă, aplicarea tratamentului trebuind repetată la trei săptămâni. Fagurii se așează în dulap sau în 2-3-4 corpuri de stup stivuite, din care primul trebuie lăsat gol. Batonul de sulf se aprinde, se așează pe o cutie metalică, găurită și prevăzută cu un grilaj, doza fiind de 50 g sulf la 1m cub volum. Partea superioară a stivei de corpuri se astupă cu o pânză de sac. Apicultorul trebuie să se protejeze și să nu inspire fumul toxic.
Acid acetic industrial : Se poate folosi cu succes în combaterea dăunătorului. Se aseaza tavite cu acid acetic industrial în concentratie de 65-95%, cate 2 ml acid la litru de volum, în partea de jos a dulapului sau a stivei de corpuri. Aplicarea unui numar mare de tratamente cu acid acetic industrial poate duce însa la corodarea sarmei de fixare a fagurilor.
Dibromura de etilenă: Cei ce pot procura această substanță au la dispozitie un tratament foarte eficient. Fagurii se depozitează în stive de corpuri de stup. Peste deschiderea din partea de sus a stivei se pune o pânză de sac, iar pe această pânză, substanța activă. Dozajul ideal este de 30-50 cm cubi/un m cub ocupat cu faguri. Atenție mare pentru că substanța este foarte toxică, camera trebuind a fi bine ventilată.
Două informații utile:
- După executarea unui tratament contra găselniței, fagurii se aerisesc 48 de ore înainte de a fi introduși în stupi.
- La temperatura de 0 grade C, larva, nimfa și molia adultă mor, așa că iarna nu mai sunt necesare tratamente. stuparitul.com
VIESPEA(VIESPEA COMUNĂ, ETC.)
Nu vom însista cu o clasificare a viespilor pentru că toate pot crea pagube în stupină. Cea mai eficientă metodă de combatere a lor este depistarea și distrugerea cuiburilor. Distrugerea cuiburilor se face prin pulverizarea cu un spray insecticid, operațiune care dacă este făcută primăvara are o eficiență mărită. O altă metodă de combatere destul de eficientă este înstalarea în stupine sau pavilioanele apicole a unor capcane. Construiți aceste capcane folosind sticle de plastic(peturi), în care se întroduce un sirop aromatizat. Acest sirop se prepară din apă, miere sau zahăr 5-8% si 1% oțtet pentru aromatizare. Se umplu 20% sticlele cu acest sirop și fără capac, se agață în stupină. Viespile atrase de aroma siropului intră în capcană și se înneacă. Pentru a spori eficiența capcanei, sticla se agită de 2-3 ori pe zi astfel ca pereții înteriori să fie umezi.
FURNICILE
Sunt situații în care și furnicile pot cauza mari prejudicii în stupină. Când atacul lor devine supărător și păgubos, apicultorul începe combaterea. Se desfac mușuroaiele de furnici, se prăfuiesc cu substanțe însecticide și apoi se acoperă. Ideal este să avem fiecare stup așezat pe un suport, astfel încât picioarele să poată fi unse la nevoie. Ca substanțe de ungere putem folosi fenolul, naftalina, floarea de sulf. Pentru o mai bună fixare în prealabil se aplicăa un strat subțire de ulei ars sau orice substanță lipicioasă.
ȘOARECII
Atacul șoarecilor este periculos mai ales iarna, când familia de albine este strânsă în ghemul de iernare și nu se poate apăra. O măsură de precauție pentru a opri pătrunderea în stup a șoarecilor este instalarea banalei gratii antișoareci la urdiniș. Pentru o bună eficiență se are în vedere că instalarea să se facă la timp. Dacă atacul este puternic, se trece la stârpirea sistematică a rozătoarelor prin instalarea de capcane cu momeli otrăvite. O posibilă capcană se construiește așezând pe o cărămidă o bucată de țiglă. Sub cutele țiglei, se așează (până se obișnuiesc șoarecii), grâu curat, iar după 7-8 zile, acest grâu se înlocuiește cu grâu otrăvit. Țigla este folosită pentru a evita ca alte animale să ajungă la otravă.
Sursa: stuparitul.com