Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vladislav Cotici, consideră că înregistrarea afacerilor în sectorul apicol nu este un proces anevoios. El a declarat acest lucru în cadrul unui interviu pentru un post de radio. Potrivit lui, modificările operate de Parlament la activitatea sanitar-veterinară a facilitat, de fapt, procesul de înregistrare a afacerilor deținute de apicultori, iar înregistrarea va putea fi obținută gratuit.
“Pentru ca apicultorii să poată comercializa produsele apicole, acestea trebuie să fie certificate, dar pentru asta trebuie să deții rapoarte de laborator asupra produsului care urmează să-l vinzi. În cazul când ai stupi de albini doar pentru familie, fără să o comercializezi, nu îți trebuie aceste acte. Dacă e vorba de comerț, atunci trebuie să știm cu ce vom alimenta consumatorul nostru local, dar și pe cel străin, fiindcă 85% din producția de miere este exportată”, a precizat Vladislav Cotici. Sursa mai spune că această decizie a fost luată în special pentru a proteja consumatorul local.
“Până acum erau oferite autorizații sanitar-veterinare, dar ele se acordau ca să mergem în ajutorul acelor apicultori, dar oricum aveau de întocmit un șir de acte permisive. Nu înțeleg de ce apar atâtea nemulțumiri. Este un lucru la care foarte greu am ajuns, ca în final, pentru o simplă înregistrare, apicultorii să pună la îndoială deciziile”, a mai spus Vladislav Cotici.
Directorul general ANSA recunoaște însă că în lege există lacune și ar fi bine, într-adevăr, în actul legislative să fie stipulat de la câți stupi de albine în sus apicultorii trebuie să-și înregistreze afacerea, însă acest lucru nu ține de competența agenției pe care o conduce. În următoarea perioadă ar urma să aibă loc o ședință la care vor participa reprezentanți ai Consiliului de Producere a Mierii, ANSA, dar și ai Ministerului Agriculturii, unde se va discuta subiectul și cel mai probabil se vor găsi posibilități pentru înlăturarea neclarităților din cadrul legal.
Amintim că AGROMEDIA a publicat recent un articol despre modificările la Ordinul Nr. 15 al Legii 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară. Mai mulți albinari anunțau că vor ieși în stradă la proteste cu tot cu stupi, în cazul în care aceste completări nu vor fi anulate. Anunțam atunci că, potrivit AIPA, niciun apicultor din țară nu poate beneficia de subvenții, dacă nu-și înregistrează afacerile legal.