MIEREA DE SALCÂM. De ce este considerat cel mai bun produs apicol și ce indicații terapeutice are

06 oct 2022
Calitățile terapeutice ale mierii sunt foarte bine cunoscute și pe lângă faptul că este un îndulcitor natural mult mai sănătos decât zaharul, mierea ajută la prevenirea apariției unor afecțiuni și poate contribui la vindecarea altora. Fiecare tip de miere are specificul și proprietățile sale. Acestea se pot deosebi fie prin însușirile lor organoleptice (după culoare, aromă și gust), fie după analize efectuate în laboratoare speciale.

Mierea de salcâm face parte din sortul de miere de calitate superioară, fiind cel mai solicitat, datorită aromei și gustului plăcut pe care îl are.

Acest tip de miere este parfumat, fin și delicios, datorită conținutului mare de fructoză. De asemenea, aceasta reprezintă tipul de miere care se zaharisește cel mai greu, datorită conținutului său mai bogat în fructoză decât al altor tipuri de miere, păstrându-și fluiditatea până la 2 ani (în funcție de puritate și de mediul de depozitare).

Mierea de salcâm este transparentă, aproape incoloră, sau poate fi de culoare gălbui-pal. Aceasta este foarte parfumată, însă nu foarte dulce în comparație cu mierea polifloră. Are o textură fină și un gust plăcut, delicat, fiind sortimentul cel mai ușor de asimilat și digerat de către organism, oferind foarte multe beneficii, substanțe nutritive și bio-active, dar și multă energie.

Iată ce proprietăți are mierea de salcâm:

Mierea de salcâm este declarată „hrană vie” datorită numărului impresionant de substanțe nutritive pe care le conține, 435 la număr. Printre acestea, se numără vitaminele B1, B2, B,6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi, flavonide (substanțe antioxidante), dextrina, factori antibiotici, dar și substanțe minerale (calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru, calciu și sulf).

Mierea aceasta are pH-ul 4 și o valoare energetică de circa 310 kcalorii/100 de grame.

Mierea de salcâm are acțiuni energizante, tonifiante, laxative, emoliente, expectorante, antiseptice, diuretice, sedative, antianemiante, stimulează digestia, curăță ficatul, reglează tranzitul intestinal, îmbunătățește activitatea inimii și a sistemului circulator, ajută la refacerea organismului după efort, combate oboseala, stimulează sistemul imunitar și crește numărul de globule roșii din sânge. Vezi și articolul Mierea de pin.

Iată ce indicații terapeutice are mierea de salcâm:
  • Cea mai mare calitate a mierii de salcâm este aceea de calmare a tusei. Aceasta este un anti-inflamator puternic pentru sistemul respirator și din acest motiv este recomandată în răceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoză și alte tipuri de infecții bronho-pulmonare.
  • Mierea de salcâm este folosită cu succes în tratarea afecțiunilor digestive legate de o aciditate mărită (gastrite, ulcer). Mierea aceasta, diluată în apă caldă și luată înaintea mesei ajută la diminuarea acidității gastrice, calmând arsurile. De asemenea, mierea de salcâm diluată în 200 ml lapte crud este foarte bună seara înainte de culcare, atunci când suferi de ulcer.
  • Mierea de salcâm este indicată în bolile de ficat și inimă. Aceasta ajută la funcționarea normală a inimii și a ficatului, stimulează creșterea numărului de hemoglobină din sânge și îmbunătățește funcția de detoxificare. Se recomandă administrarea a 100-120 g miere de salcâm, de 3 ori pe zi, cu 1 ora înainte de masă.
  • Mierea de salcâm este utilizată ca adjuvant în convalescență. Aceasta întărește imunitatea și ajută la recuperarea după nașteri, boală sau operații. De asemenea, această miere este și un excelent tonic pentru copii (ajută la întărirea imunității, previne apariția anemiei).
  • Mierea de salcâm este utilizată ca adjuvant în caz de insomnii. Consumul mierii de salcâm liniștește organismul și-i conferă o senzație de bine. Se administrează câte 1-2 linguri de miere diluate într-o cană de lapte cald înainte de culcare.
  • Mierea de salcâm este o sursă bogată în minerale, putând fi folosită cu succes de către persoanele anemice. De asemenea, fiind o sursă de calciu, aceasta poate ajuta și persoanele care suferă de scleroză.
  • Extern, mierea de salcâm se poate folosi pentru grăbirea vindecării tăieturilor sau arsurilor și pentru aplicarea pe piele în tratamentele de înfrumusețare.
Sfaturi utile:

Din păcate, mierea de salcâm este cel mai ușor produs ce poate fi falsificat. Un puternic miros de salcâm al mierii poate însemna că aceasta a fost „îmbogățită” cu infuzie de flori de salcâm, însă nu are nicio valoare nutritivă.

Poate fi folosită și de diabetici, în cantități mai reduse, deoarece are un conținut scăzut de sucroză.

Nu adăuga miere în ceaiuri a căror temperatură depășește 40 grade C, deoarece calitățile mierii sunt alterate și își pierd proprietățile curative.
 
Sursa: sfatnaturist.ro
loading ...