SALCÂMUL PROMITE CULES BUN. Atenție la hibrizii de rapiță, nu toți au nectar

22 mai 2023
Forfotă mare la stupine în această perioadă. De câteva zile, rapița a început să secrete nectar și albinele sunt în plin proces de muncă. O altă bucurie a apicultorilor este salcâmul, care, abia începe să înflorească și, dacă condițiile meteo vor fi de partea lor, vor avea anul acesta și miere de salcâm – una dintre cele mai apreciate, cu cel mai bun preț, dar, de care nu se bucură în fiecare primăvară.

E devreme încă să estimăm ce cantități de miere vom avea la rapiță, dar sperăm să fie bine. Mai este un aspect, nu toți hibrizii elimină nectar, cum am mai avut și la floarea-soarelui anii precedenți.

Salcâmul în zona de Sud a început să înflorească și la Centru dă primele semne, dar sunt regiuni unde a înghețat. Pentru un cules bun, avem nevoie de +14..+15 grade noaptea, iar ziua, nu mai mult de +27 de grade Celsius și, desigur, umiditate relativă.

Albinele sunt pregătite, familiile s-au dezvoltat bine. Avem deja și roiuri în copaci, acolo unde nu s-au scăpat unele greșeli tehnologice. Ar trebui să fie bine. Am hrănit albinele primăvara asta, am administrat sirop diluat. Pentru ca familiile de albine să se dezvolte bine, coronița de deasupra ramei trebuie să fie plină cu rezervă de hrană, dacă ea lipsește, e semn că trebuie să ajutăm cu hrană suplimentară. La unele familii a fost nevoie și de peste 10 kg de sirop diluat, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Maxim, director executiv ANARM.



Din spusele apicultorilor, atacuri mari de boli nu s-au înregistrat. Pentru o familie sănătoasă, este important ca, după culesul la salcâm, să mai administreze un tratament contra acarianului varroa cu acizi organici, atenționează specialistul.
loading ...