REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

20 apr 2021
Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) solicită deblocarea comercializării mierii de către apicultorii care nu sunt înregistrați în calitate de agenți economici.
 
Vasile Dolghieru, președintele AEPAM și Ion Maxim, președintele ANARM, au expediat o adresare publică Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
 
În scrisoare se menționează că, prin discriminarea apicultorilor neînregistrați în calitate de agenți economici, legislația actuală privind domeniul apicol creează obstacole atât la comercializarea mierii pe teritoriul țării, cât și la export și chiar la dezvoltarea întregului sector apicol, scrie ipn.md. 
 
Ținând cont de faptul că în curând va apare roada nouă, AEPAM și ANARM solicită acțiuni imediate din partea instituțiilor de stat vizate.
 
“Subdiviziunile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) consideră toate exploatațiile de albine ca profesionale și refuză înregistrarea acestora, dacă apicultorii nu sunt înregistrați ca agenți economici”, precizează autorii.
 
Asociațiile profesionale consideră că activitatea apicultorilor, cu stupine de până la 150 de familii de albine, urmează a fi considerată exploatație nonprofesională și apicultorii trebuie numai să notifice ANSA, fără a trece procedura de înregistrare. Ei cer aplicarea legislației, în modul expus în concluzie, iar aceste prevederi trebuie explicate și subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Stuparii consideră că astfel se va debloca situația creată înainte de apariția roadei noi și va fi posibilă comercializarea produselor apicole atât pe piața internă, cât și la export.
 
Potrivit datelor ANSA, în Republica Moldova își desfășoară activitatea circa 8.000 de apicultori și doar 20 la sută dintre ei sunt înregistrați în calitate de agenți economici. 80 la sută din mierea exportată de Republica Moldova ajunge pe piețele din mai multe state europene, între care Italia, Franța, Germania, Polonia, România, iar 20 la sută – în SUA, Israel, Japonia,  dar și în Emiratele Arabe Unite.
 
Amintim că AGROMEDIA a abordat subiectul menționat, iar mai mulți apicultori anunțau chiar că vor ieși la proteste cu tot cu stupi. Directorul ANSA sublinia într-un podcast că, modificările la Ordinul 15 al Legii sanitar veterinare, au drept scop facilitarea activității antreprenorilor cu stupine. În același context, amintim că APIA nu va oferi suport financiar apicultorilor care nu-și vor înregistra afacerea.
 
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CEARA DE ALBINE – extracție și păstrare. Secrete pentru cantități mai mari, calitate superioară și culoare frumoasă

04 jul 2022

VAROOZA ALBINELOR. Tratament cu acid formic și alte substanțe active recomandate

30 jun 2022

POLENUL – REGULI DE RECOLTARE, CONDIȚIONARE ȘI PĂSTRARE. Când este interzis să punem colectoarele în stup?

27 jun 2022

VOTAT! Apicultorii vor fi anunțați despre aplicarea produselor fitosanitare cu 48 de ore înainte

10 jun 2022

PRODUCȚIE BOGATĂ ȘI CALITATIVĂ LA MIEREA DE SALCÂM. Situație incertă, însă, la capitolul export

08 jun 2022

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ

Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

loading ...