https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.29 EUR
18.05 USD
0.24 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

20 apr 2021
Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) solicită deblocarea comercializării mierii de către apicultorii care nu sunt înregistrați în calitate de agenți economici.
 
Vasile Dolghieru, președintele AEPAM și Ion Maxim, președintele ANARM, au expediat o adresare publică Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
 
În scrisoare se menționează că, prin discriminarea apicultorilor neînregistrați în calitate de agenți economici, legislația actuală privind domeniul apicol creează obstacole atât la comercializarea mierii pe teritoriul țării, cât și la export și chiar la dezvoltarea întregului sector apicol, scrie ipn.md. 
 
Ținând cont de faptul că în curând va apare roada nouă, AEPAM și ANARM solicită acțiuni imediate din partea instituțiilor de stat vizate.
 
“Subdiviziunile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) consideră toate exploatațiile de albine ca profesionale și refuză înregistrarea acestora, dacă apicultorii nu sunt înregistrați ca agenți economici”, precizează autorii.
 
Asociațiile profesionale consideră că activitatea apicultorilor, cu stupine de până la 150 de familii de albine, urmează a fi considerată exploatație nonprofesională și apicultorii trebuie numai să notifice ANSA, fără a trece procedura de înregistrare. Ei cer aplicarea legislației, în modul expus în concluzie, iar aceste prevederi trebuie explicate și subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Stuparii consideră că astfel se va debloca situația creată înainte de apariția roadei noi și va fi posibilă comercializarea produselor apicole atât pe piața internă, cât și la export.
 
Potrivit datelor ANSA, în Republica Moldova își desfășoară activitatea circa 8.000 de apicultori și doar 20 la sută dintre ei sunt înregistrați în calitate de agenți economici. 80 la sută din mierea exportată de Republica Moldova ajunge pe piețele din mai multe state europene, între care Italia, Franța, Germania, Polonia, România, iar 20 la sută – în SUA, Israel, Japonia,  dar și în Emiratele Arabe Unite.
 
Amintim că AGROMEDIA a abordat subiectul menționat, iar mai mulți apicultori anunțau chiar că vor ieși la proteste cu tot cu stupi. Directorul ANSA sublinia într-un podcast că, modificările la Ordinul 15 al Legii sanitar veterinare, au drept scop facilitarea activității antreprenorilor cu stupine. În același context, amintim că APIA nu va oferi suport financiar apicultorilor care nu-și vor înregistra afacerea.
 
 
 
CARNE DE IEPURE DE LA BRĂVICENI, UN PRODUS BIO ȘI SĂNĂTOS! Recomandată chiar și de Federația Națională a Fermierilor
27 jul 2021
VREI O FERMĂ DE CĂPRIȚE, CU CAȘ MOALE ȘI LAPTE BUN? Urmează exemplul antreprenoarei Tatiana Leanca din Rezina
27 jul 2021
IGOR COPACINSCHI: „Piața din UE impune reguli stricte. BAYER vine cu trei produse fitosanitare omologate inclusiv în R. Moldova”
27 jul 2021
UNGHIURILE PROFITULUI LA PIERSICUL PLAT: De două ori mai scumpe decât cele obișnuite și considerate o cultură de nișă
26 jul 2021

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ

Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

loading ...