REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

20 apr 2021
Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) solicită deblocarea comercializării mierii de către apicultorii care nu sunt înregistrați în calitate de agenți economici.
 
Vasile Dolghieru, președintele AEPAM și Ion Maxim, președintele ANARM, au expediat o adresare publică Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
 
În scrisoare se menționează că, prin discriminarea apicultorilor neînregistrați în calitate de agenți economici, legislația actuală privind domeniul apicol creează obstacole atât la comercializarea mierii pe teritoriul țării, cât și la export și chiar la dezvoltarea întregului sector apicol, scrie ipn.md. 
 
Ținând cont de faptul că în curând va apare roada nouă, AEPAM și ANARM solicită acțiuni imediate din partea instituțiilor de stat vizate.
 
“Subdiviziunile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) consideră toate exploatațiile de albine ca profesionale și refuză înregistrarea acestora, dacă apicultorii nu sunt înregistrați ca agenți economici”, precizează autorii.
 
Asociațiile profesionale consideră că activitatea apicultorilor, cu stupine de până la 150 de familii de albine, urmează a fi considerată exploatație nonprofesională și apicultorii trebuie numai să notifice ANSA, fără a trece procedura de înregistrare. Ei cer aplicarea legislației, în modul expus în concluzie, iar aceste prevederi trebuie explicate și subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Stuparii consideră că astfel se va debloca situația creată înainte de apariția roadei noi și va fi posibilă comercializarea produselor apicole atât pe piața internă, cât și la export.
 
Potrivit datelor ANSA, în Republica Moldova își desfășoară activitatea circa 8.000 de apicultori și doar 20 la sută dintre ei sunt înregistrați în calitate de agenți economici. 80 la sută din mierea exportată de Republica Moldova ajunge pe piețele din mai multe state europene, între care Italia, Franța, Germania, Polonia, România, iar 20 la sută – în SUA, Israel, Japonia,  dar și în Emiratele Arabe Unite.
 
Amintim că AGROMEDIA a abordat subiectul menționat, iar mai mulți apicultori anunțau chiar că vor ieși la proteste cu tot cu stupi. Directorul ANSA sublinia într-un podcast că, modificările la Ordinul 15 al Legii sanitar veterinare, au drept scop facilitarea activității antreprenorilor cu stupine. În același context, amintim că APIA nu va oferi suport financiar apicultorilor care nu-și vor înregistra afacerea.
 
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli

12 jan 2022

PASTEURIZAREA MIERII, UN KNOW-HOW ÎN APICULTURA MOLDOVENEASCĂ. Anatol Rusu de la Apifera despre inovație

17 dec 2021

Până la 31 decembrie, APICULTORII TREBUIE SĂ DECLARE NUMĂRUL FAMILIILOR DE ALBINE. Detalii de la ANARM

08 dec 2021

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ

Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

loading ...