REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

20 apr 2021
Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova (AEPAM) și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) solicită deblocarea comercializării mierii de către apicultorii care nu sunt înregistrați în calitate de agenți economici.
 
Vasile Dolghieru, președintele AEPAM și Ion Maxim, președintele ANARM, au expediat o adresare publică Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
 
În scrisoare se menționează că, prin discriminarea apicultorilor neînregistrați în calitate de agenți economici, legislația actuală privind domeniul apicol creează obstacole atât la comercializarea mierii pe teritoriul țării, cât și la export și chiar la dezvoltarea întregului sector apicol, scrie ipn.md. 
 
Ținând cont de faptul că în curând va apare roada nouă, AEPAM și ANARM solicită acțiuni imediate din partea instituțiilor de stat vizate.
 
“Subdiviziunile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) consideră toate exploatațiile de albine ca profesionale și refuză înregistrarea acestora, dacă apicultorii nu sunt înregistrați ca agenți economici”, precizează autorii.
 
Asociațiile profesionale consideră că activitatea apicultorilor, cu stupine de până la 150 de familii de albine, urmează a fi considerată exploatație nonprofesională și apicultorii trebuie numai să notifice ANSA, fără a trece procedura de înregistrare. Ei cer aplicarea legislației, în modul expus în concluzie, iar aceste prevederi trebuie explicate și subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Stuparii consideră că astfel se va debloca situația creată înainte de apariția roadei noi și va fi posibilă comercializarea produselor apicole atât pe piața internă, cât și la export.
 
Potrivit datelor ANSA, în Republica Moldova își desfășoară activitatea circa 8.000 de apicultori și doar 20 la sută dintre ei sunt înregistrați în calitate de agenți economici. 80 la sută din mierea exportată de Republica Moldova ajunge pe piețele din mai multe state europene, între care Italia, Franța, Germania, Polonia, România, iar 20 la sută – în SUA, Israel, Japonia,  dar și în Emiratele Arabe Unite.
 
Amintim că AGROMEDIA a abordat subiectul menționat, iar mai mulți apicultori anunțau chiar că vor ieși la proteste cu tot cu stupi. Directorul ANSA sublinia într-un podcast că, modificările la Ordinul 15 al Legii sanitar veterinare, au drept scop facilitarea activității antreprenorilor cu stupine. În același context, amintim că APIA nu va oferi suport financiar apicultorilor care nu-și vor înregistra afacerea.
 
 
 
Top știri

VIDEO: MIEREA ECOLOGICĂ. Experiența de succes a unui grup de apicultori autohtoni

08 oct 2021

SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

30 sep 2021

ION MAXIM, PREȘEDINTE ANARM: „Pregătim albinele de iarnă și așteptăm implementarea Legii Raftului”

14 sep 2021

APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII. În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

09 aug 2021

ZUMZĂITUL DE LA TOMAI. Anna Pascal a devenit apicultoare acum un an și are deja 130 de stupi. Cum a reușit? Afli AICI

06 aug 2021
Din aceiași categorie

SECRETE ȘI SFATURI PENTRU CREȘTEREA REGINELOR DE ALBINE - VIDEO

18 mai 2020

ION MAXIM: "VOR MURI ALBINELE DACĂ AGRICUTORII NU VOR COLABORA CU APICULTORII"

30 apr 2020

DIRECTOR ANSA DESPRE ÎNREGISTRAREA AFACERILOR ÎN APICULTURĂ: “Modificările aduc doar beneficii. Nu înțeleg de ce apar atâtea nemulțumiri”

16 apr 2021

APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

13 mai 2020

ÎNSĂMÂNȚAREA ARTIFICIALĂ A REGINELOR DE ALBINE, ACUM ȘI ÎN LABORATOR. Iată ce oportunități noi vor avea acum apicultorii

22 jun 2020

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ

Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

REVOLTA APICULTORILOR CONTINUĂ. Ce au slocitat asociațiile de profil în adresarea publică, remisă către factorii de decizie

loading ...