La sfârșit de an, apicultorii din Republica Moldova au avut ocazia să participe la conferința științifică „Selecția în apicultură-actualitate și perspective”. Este un eveniment mult așteptat de apicultori, care a avut ca lectori doi specialiști de talie internațională: dr. Martin Karcher - președintele ACA Austria și dr. Ana Perner - colaborator al institutului Celle, Germania (fiica celui mai vestit crescător de Carnica din Europa).
Cei doi experți au împărtășit din experiența lor în domeniul metodelor de selecție și ameliorare a albinelor, iar în urma vizitelor la stupine au apreciat rezultatele obținute de apicultorii locali și au venit cu sfaturi pentru a crește performanțele în domeniu, pentru a produce regine înalt productive, potrivite pentru condițiile climei din Republica Moldova.
În Moldova, noi avem perspectivă, avem cunoștințe. Unicul lucru care ne lipsește foarte mult, asta se vede și astăzi – nu avem prezent în sală nici un reprezentant al oficialității, nu avem nici un suport din partea autorităților. De asemenea, avem nevoie de o echipă mai mare de apicultori cu care să putem valorifica materialul pe care îl producem.
Scopul nostru este ca oaspeții din străinătate să vadă că noi suntem deja o comunitate mare care lucrăm cu Carnica și să putem începem o colaborare cu asociația din Austria pentru a crea Carnica cea ideală pentru Moldova, a menționat Petru Sacara, președintele MoldApis.
Detalii despre selecția în apicultură - actualitate și perspective, vedeți în materialul video. Pentru o înțelegere mai bună a informației, apăsați butonul CC (subtitluri).
În cadrul evenimentului, Asociația Crescătorilor de Regine MoldApis a reușit să semneze un acord de colaborare cu ACA-Austria. Un pas important în dezvoltarea domeniului de selecție a albinelor în țara noastră.
Austriecii sunt gata să ne ofere tot suportul și să împărtășească cu noi cunoștințele lor, să ne ofere accesul în asociația crescătorilor de Carnica din Austria, accesul la programul BeeBred, toate acestea ne vor ajuta să producem un material genetic cu care să ne putem mândri. Noi avem nevoie de această albină. Trebuie să o multiplicăm cât mai mult, fondul de trântori să fie cât mai mult de acest fel.
Sunt pentru prima dată în Moldova și sunt impresionat de standardele de creștere a albinelor de aici, iar prisăcile sunt într-o stare perfectă. De asemenea, sunt impresionat de interesul oamenilor pentru albinărit, ieri au fost foarte atenți în cadrul discuțiilor, au ascultat de dimineață până seara. Consider că sunt foarte motivați și că vor reuși multe.
În prezent, noi facem schimb de experiență cu germanii, dar sperăm că în viitor vom avea ocazia să colaborăm și cu apicultorii moldoveni. Și sunt sigur că vom face alaborăm și sper că va fi de succes, a declarat Martin Karcher - președintele ACA Austria.
Citește și: CE FEL DE MĂTCI ALEGEM ȘI CUM LE INTRODUCEM CORECT ÎN STUP. Carnica sau Carpatina, care specie este mai productivă
Schimbările climatice au afectat direct și sectorul apicol. Seceta și fluctuațiile mari de temperatură, nespecifice pentru zona noastră au favorizat apariția unui șir de probleme cărora apicultorii sunt nevoiți să le facă față.
S-a schimbat foarte mult clima. Noi nu mai putem face apicultură ca la carte. Problemele anului 2022 sunt netratarea la timp a acarianului Varroa și hrana albinelor, care depinde în măsură de 99% de apicultor. Viziunea apicultorilor în legătură cu alimentația albinelor trebuie schimbată urgent. Nu mai putem lăsa albina doar în grija naturii din mai până în august. În anii cum au fost 2022 și 2022 suntem obligați să intervenim pentru a salva albina, subliniază Petru Sacara.
Ramura apicolă în Republica Moldova se poate dezvolta doar în concordanță cu ceilalți factori. Baza meliferă la noi este în mare parte în agricultură: floarea soarelui, rapița și alte culturi. Din acest motiv, trebuie să ținem legătura cu agenții economici care cultivă plantele respective. Noi am amplasat stupii în stepa Bălțului și, în pofida anului greu, am avut un rezultat de 39 kg/stup la mierea polifloră.
Ceea ce s-a vorbit la seminar este un domeniu nou. Pentru noi, este mai complicat să avem o zonă izolată de dezvoltare a rasei. Așa cum 80% din materialul genetic este transmis de trântori, majoritatea acestora din zona în care ne aflăm ar trebui să fie de rasa pe care o dezvoltăm. Pentru asta, ar trebui să avem o înțelegere între apicultori, dar și mai mult avem nevoie de un cadru legal care a reglementa cumva acest sector, spune Grigore Popa, apicultor.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Crescătorilor de Regine Moldapis, în colaborare cu Apis Sacara și Apicola Miron-Stupină de Selecție.
Pentru mai multe informații detaliate de la conferință, urmăriți materialul video.