În primul rând, apicultorii trebuie să fie atenți la originea mătcilor, sunt de la noi sau de import, ce rasă este ea. Eu le-aș recomanda pe cele de la noi, de ce? Pentru că, în primul rând, cunoști persoana de la care cumperi. În al doilea rând, apicultorii noștri, de regulă, testează materialul inițial. Astfel F0 este testat în zona noastră, este el productiv sau nu. Atunci când sunt din străinătate, cumperi matca cu etichetă, știi doar rasa, dar dacă este ea bună pentru zona noastră, nu se știe.
Un alt aspect, dacă matca este cumpărată de la noi, de exemplu și materialul nu este de cea mai bună calitate, apicultorul îmi spune și eu voi lucra să-l îmbunătățesc.
Unii apicultori au cerințe proprii, de exemplu vor ca regina să fie marcată cu culoarea anului sau un anumit număr. Ale noastre, sunt marcate cu inițialele AS (Apis Sacara și un număr).
Când producem materialul genetic, cea mai mare atenție o atragem producției de miere. Dar, este foarte important ca albina să fie blândă, să fie rezistentă la boli, să fie cu tendință mică de roire. Aceste caracteristici noi deja le avem și ele se mențin, explică Petru Sacara.
Citește și: PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli
Carnica sau Carpatina?
În literatura de specialitate, găsim următoarele informații:
- Carpatina e mai închisă la culoare și mai puțin păroasă, Carnica e mai deschisă și mai abundentă în perișori.
- Albinele carniole sunt mai groase și mai robuste la prima vedere decât carpatinele, care sunt mai subțirele și puțin mai lunguiețe.
- Carpatina iernează cu populație puțină, se dezvoltă bine în primăvară, dar tot nu ajunge la dimensiunile la care ajunge o populație de Carnica.
- La extragerea mierii, la Carpatine caturile sunt de regulă aproape fără albine, pe când la carniole situația este exact inversă, datorită populației mult mai numeroase.
- Carnica roiește mult și bine. Carpatina puțin sau foarte puțin. Cine spune că albina Carpatina e roitoare, are sigur un ecotip înrudit cu Carnica sau cine știe ce hibrizi proveniți din diferite încrucișări.
- Se spune însă că Carpatina dă cea mai gustoasă miere. Chiar dacă cu câteva kg mai puțin, e mult mai bine maturată.
Citește și: SECRETE ȘI SFATURI PENTRU CREȘTEREA REGINELOR DE ALBINE - VIDEO
Cum introducem corect regina în stup
În această perioadă, Apis Sacara primește comenzi pentru regine pentru anul 2023. Materialul reproductiv va fi livrat apicultorilor aproximativ la începutul lunii iunie, împreună cu sfaturi utile despre cum să introducă corect regina în stup.
În primul rând, regina se introduce în stup fără albina însoțitoare și doar în familii în care matca veche a fost proaspăt eliminată, nu după 5-6 zile de la moartea acesteia.
Dacă punem matca într-un roi, acesta trebuie să fie proaspăt, de 1, 2 zile maxim. Așa acceptarea va fi mult mai bună.
După punerea reginei, a 3-a zi se deschide fereastra mică, iar în ziua 4-5 se deschide fereastra mare. Atunci când deschidem fereastra mică, matca fiind singură, va fi hrănită de albinele din familie sau roi, asta vom observa după mărime.
Dacă regina e foarte mică sau moartă, chiar dacă o eliberam prin altă metodă, familia tot ar fi omorât-o. Ceva nu le-a plăcut sau sunt cazuri când apicultorul omoară regina bătrână și o introduce pe cea cumpărată, dar fără ca el să observe, acolo este deja o regină tânără, atunci cea introdusă va fi omorâtă de albine, spune Petru Sacara.
Citește și: TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii
O regină de rasa Carnica costă 300 de lei MD sau 70 de lei RO.