TOT MAI PUȚINI PRODUCĂTORI DE MIERE ÎN ROMÂNIA. Apicultor: „Mierea e blocată, nu sunt bani, nu se mai dezvoltă, nu mai au proiecte”

15 feb 2023
Târgul apicol Târgu Mureș 2023, ajuns la cea de-a VII-a ediție, nu s-a bucurat de foarte mulți participanți în acest an. Deși este un loc tradițional unde are loc anual întâlnirea producătorilor români de miere cu producătorii de ceară, rame, faguri pentru stupi, echipamente și utilaje specifice meseriei, doar 30 de expozanți s-au reunit anul acesta, transmite AGROMEDIA, cu referire la Profit.

Importurile masive de miere la preț mic din China și Ucraina au afectat mult apicultorii din România, care spun că nu își pot vinde produsele autohtone.

 Sunt cu ceară șase expozanți, cu rame sunt vreo patru, cu echipamente și utilaje suntr undeva la 15 și cu miere sunt trei expozanți. Este o problemă pentrui apicultori, legată și de schimbările climatice, și de bolile și dăunătorii albinelor, care fertilizează cu chimicale în tratarea culturilor și care afectează albinele – o altă problemă. Anul trecut prețul mierii a fost foarte mic, mulți apicultori nu au vândut mierea la angros. O parte dintre angrosioști s-au orientat să aducă și miere din alte țări la preț mai mic, și de prin Ucraina și de prin China, a spus Constantin Bodescu, organizatorul Târgului Apicol.

George Dorin, care are un magazin cu specific apicol în Brașov, a remarcat scăderea constantă a numărului de clienți. Apicultorii nu se grăbesc să cumpere cele necesare pentru începerea sezonului. Nu au bani, dar și numărul celor care fac din apicultură o afacere este în scădere, spune antreprenorul.

Așteptăm apicultorii să-și cumpere cele necesare pentru începerea sezonului – hrană, suplimente, scule, afumătoare, mănuși, măști, tot necesarul. Și se vinde mai puțin ca anii trecut, dar trebuie să fim prezenți. Văd că situația nu e roz, pentru că mierea nu are piață în momentul de față, e blocată, nu se cumpără. Nu se cumpără, nu sunt bani, omul nu se mai dezvoltă, nu vine să cumpere și nu mai au proiecte. Am mai fost la târgul acesta și înainte de pandemie, și cred că era un pic mai viu, iar asta se vede la nivel național. Odată ce în Occident există apicultură la nivel profesional, sperăm să fie un domeniu care va supraviețui și la noi, spune George Dorin.

Cei care au trecut pe la standurile Târgului Apicol de la Târgu Mureș sunt clienți vechi, majoritatea de vârsta a doua și a treia. Mierea de calitate nu este însă ieftină, dovadă că unele sortimente se vindeau cu prețuri între 50 și 120 de roni kilogramul.
 

 
loading ...