TULBURAREA COLAPSULUI COLONIILOR DE ALBINE (TCD). Cauze suspectate

10 oct 2022
Tulburarea colapsului coloniei - Bee Colony Collapse Disorder (TCD) este fenomenul care apare atunci când majoritatea albinelor lucrătoare dintr-o colonie dispar și lasă în urmă o matcă, multă hrană și câteva albine doici pentru a avea grijă de puietul și de matca rămasă.

Deși cauza nu este cunoscută, cercetătorii bănuiesc că pot fi implicați mai mulți factori. Tulburarea pare să afecteze capacitatea albinelor adulte de orientare. Ele părăsesc stupul pentru a găsi polen și nu se mai întorc niciodată. CCD se caracterizează, de asemenea, prin jefuirea mai târziu a mierii de către alte colonii de albine sănătoase din zona imediată, precum și prin invazia mai lentă decât în ​​mod normal a dăunătorilor obișnuiți, cum ar fi molii de ceară și gândaci mici de stup. Tulburarea pare să afecteze doar albinele europene (Apis mellifera).

Pierderea inexplicabilă a coloniilor de albine melifere care a ajuns să fie cunoscută sub numele de CCD a fost raportată pentru prima dată în toamna anului 2006 de un apicultor comercial din Pennsylvania, SUA. Absența albinelor moarte în stupii afectați a făcut ca investigațiile inițiale să fie dificile și neconcludente.

Cauze suspectate

Serviciul de Cercetare Agricolă al Departamentului de Agricultură al SUA a sugerat o varietate de cauze posibile ale CCD. Acestea au inclus contaminarea chimică a hranei albinelor; intoxicații cu pesticide, inclusiv insecticide pe bază de nicotină cunoscute sub numele de neonicotinoide; posibila lipsă de diversitate genetică în colonii; și infectarea coloniilor cu agenți patogeni sau paraziți, inclusiv paraziți cunoscuți ai albinelor, cum ar fi microsporidianele unicelulare (ciuperca parazită) Nosema ceranae, N. apis și acarianul varroa invaziv (Varroa destructor).

Mai multe studii au sugerat că CCD ar putea fi rezultatul expunerii simultane la o combinație de doi sau mai mulți agenți patogeni sau factori de stres, în care combinația de factori de stres are un efect sinergic. Coloniile de albine sunt de obicei infestate cu agenți patogeni și paraziți, iar investigarea interacțiunilor tuturor agenților cauzali posibili s-a dovedit a fi o provocare pentru cercetătorii de albine.

Agenții patogeni care au fost implicați în CCD includ virusul paraliziei acute a albinelor, Ascosphaera apis (boala de cretă), virusul celulelor reginei negre, virusul paraliziei cronice a albinelor, virusul aripii deformate, virusul irizat al nevertebratelor, Virusul paraliziei acute israeliene, virusul albinelor Kashmir, speciile Nosema , larvele de Paenibacillus (loc american) și virusul sacbrood. Mulți dintre acești agenți patogeni sunt prezenți într-o abundență crescută în stupii afectați de CCD, iar acarienii varroa sunt capabili să transmită viruși mortali albinelor, inclusiv virusul celulelor reginei negre și virusul aripii deformate.

Cu toate acestea, nu s-au găsit agenți patogeni care să cauzeze în mod definitiv această tulburare. Un alt parazit care poate juca un rol în CCD este musca forida Apocephalus borealis. Un parazit cunoscut al bondarilor, A. borealis a fost identificat ca o amenințare emergentă pentru albinele melifere. S-a raportat pentru prima dată că infectează albinele în 2012, când s-a descoperit că este asociat cu abandonarea stupului. Albinele sunt adesea infectate cu speciile Nosema și virusul aripii deformate. Multe larve de phorid care ies din albinele moarte sunt, de asemenea, infectate cu acești agenți patogeni, ceea ce sugerează că muștele de phorid pot servi drept rezervor pentru agenți, transmițându-le la albine la parazitare.

Un nou vaccin ar putea salva albinele de la tulburarea colapsului coloniilor

O companie israeliană a dezvoltat un nou medicament revoluționar care ar putea rezolva problema tulburării colapsului coloniilor, sindromul tulburător care a distrus comunitățile de albine și a amenințat producția agricolă în întreaga lume.

Medicamentul, Remembee, care a fost dezvoltat de Beeologics, a finalizat studii clinice de succes pe milioane de albine din America de Nord. Nu numai că s-a dovedit eficient în menținerea sănătății albinelor, dar a îmbunătățit și longevitatea albinelor și a mărit mierea din stupi.

Bazat pe tehnologia RNAI câștigătoare a premiului Nobel, Remembee ajută albinele să depășească virusul IAVP, descoperit și în Israel, care a fost asociat cu colapsul coloniilor în literatura științifică.

Impact asupra sănătății albinelor

Stresul coloniilor ar putea contribui la CCD prin dăunarea sistemului imunitar al albinelor și făcând coloniile mai susceptibile la boli. Posibilele surse de stres includ alimentația deficitară cauzată de lipsa plantelor care sunt surse de nectar și polen, utilizarea albinelor pentru polenizarea culturilor cu valoare nutritivă mică pentru albine, supraaglomerarea coloniilor de albine, transportul repetat al coloniilor pe distanțe lungi pentru polenizarea sau producția de miere și expunerea albinelor la pesticide și paraziți. Astfel, se bănuiește că intervențiile care vizează îmbunătățirea sănătății albinelor pot reduce stresul coloniilor.

Apariția și utilizarea suplimentelor nutritive îmbunătățite ar putea stimula sănătatea albinelor în perioadele de lipsă de nectar sau polen sau vreme nefavorabilă. Mai multe operațiuni migratorii mari au fost supuse prelevării periodice de probe pentru posibile semne de avertizare timpurie ale problemelor de sănătate ale coloniilor, care ar putea declanșa sau duce la CCD.

Unele recomandări care au fost făcute apicultorilor pentru a îmbunătăți sănătatea albinelor includ hrănirea acestora cu antibiotice pentru a preveni infecțiile cu Nosema, utilizarea stocurilor genetice care prezintă rezistență la acarieni și aplicarea de fumiganți, cum ar fi produse pe bază de acid formic sau timol, numai atunci când este necesar pentru a controla varroa. O altă recomandare a fost să se evite reutilizarea echipamentelor care au fost expuse albinelor din colonii care au murit din cauza CCD.

Surse:
epa.gov
britannica.com
achadinha.net
wikicro.icu
 
 
loading ...