Crescătorii de animale din raionul Hâncești au planuri mărețe. Ce planifică să facă?

21 sep 2020

Sectorul zootehnic este cel mai puțin dezvoltat în țara noastră, iar în ultimii ani, în special, se atestă probleme la producția de lapte. Deși statul parcă are anumite programe pentru fermieri, puțin sunt cei care vor să-și deschide ferme. Iată însă că mai mulți crescători de animale din raionul Hîncești care își propun să-și consolideze eforturile pentru a dezvolta sectorul zootehnic în regiune, au solicitat o întrevedere cu reprezentanții de la Ministerul Agriculturii pentru a discuta acest subiect. Întâlnirea a fost organizată de Consiliul Raional Hâncești, iar subiectul a fost analizat cu Secretarul de Stat Tatiana Nistorică, care a prezintat informații privind subvenționarea post-investițională pentru sectorul zootehnic, proiecte start-up și plățile pe cap de animal pentru deținătorii de ferme. De asemenea, le-a vorbit celor prezenți despre Programul Național de dezvoltare a sectorului laptelui și acțiunile stabilite în acest sens, precum și despre Programul Național de dezvoltare a sectorului apicol - documente ce urmează a fi aprobate în perioada următoare în ședință de Guvern.

După dialogul cu acești crescătorii de animale, oficialul de la Ministerul Agriculturii a vizitat două ferme mici de ovine și bovine, a căror proprietari intenționează să obțină certificatul sanitar veterinar de funcționare și atestatul de fermă zootehnică categoria de prăsilă. Deținerea actelor nominalizate le va permite accesarea subvențiilor de la stat pentru dezvoltarea afacerii.

În acest an, subvențiile în sectorul zootehnic oferit de AIPA pentru procurarea tehnicii au fost următoarele:

1. Pentru fermele zootehnice de bovine – 60% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcţie conform devizelor de cheltuieli, inclusiv proiectul tehnic, elaborat de companii licenţiate în acest domeniu, dar nu mai mult de 5 milioane de lei pentru unul şi acelaşi beneficiar.
2. Pentru fermele zootehnice de ovine, caprine – 50% din costul utilajului tehnologic, dar nu mai mult de 5 milioane de ei pentru unul şi acelaşi beneficiar.
3.Pentru fermele zootehnice de alte specii – 30% din costul utilajului tehnologic, dar nu mai mult de 5 milioane de ei pentru unul şi acelaşi beneficiar.
4. Pentru utilajul tehnologic destinat fermelor zootehnice de creştere a prepeliţelor, valoarea subvenţiei se majorează cu 20%

În total, Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural prevede pentru acest an 1 miliard lei, fiind cu 50 mil. lei mai mult faţă de anul trecut. Mai mult de jumătate din bugetul Fondului (570 mil. lei) sunt atribuite pentru subvenționarea cererilor depuse în 2019, rămase fără finanțare. În acest sens, ţinând cont şi de alte tipuri de susţinere a agriculturii, care, la fel, sunt finanţate din Fond, pentru subvenţiile obişnuite rămân circa 200 mil. lei.
 

Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

VALENTIN FOCȘA: ”birocrația stopează foarte mult dezvoltarea ramurii zootehnice”

24 jan 2022

CRESCĂTORII DE ANIMALE: Dacă ajungi să cumperi furaje iarna, mai bine vinde ferma!

20 jan 2022

UN NOU PERICOL PENTRU FERMELE DE PORCI: Ce bacterie au descoperit cercetătorii din Franța

18 jan 2022

PRODUCĂTORII DE LAPTE: De pe urma conflictului dintre noi și procesatori câștigul merge în buzunarul rețelelor de comercializare

16 dec 2021

CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE CER SUBVENȚII MAJORATE. Ce a discutat ministrul Gherciu cu fermierii din zootehnie

07 dec 2021

Crescătorii de animale din raionul Hâncești au planuri mărețe. Ce planifică să facă?

Crescătorii de animale din raionul Hâncești au planuri mărețe

Ce planifică să facă?

Crescătorii de animale din raionul Hâncești au planuri mărețe. Ce planifică să facă?

loading ...