ABATOARELE ȘI UNITĂȚILE DE PRODUCERE A CĂRNII - LA CONTROL. Iarăși au fost depistate abateri

14 nov 2022
ANSA a inițiat controale inopinate la mai multe abatoare/unități de sacrificare și producerea cărnii.

Inspectorii din cadrul aparatului central al Agenției, în comun cu Direcțiile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor au constatat un șir de neconformități, printre care:
  • Menținerea unității într-o stare igienică necorespunzătoare;
  • Materialele, utilajele, instalațiile şi echipamentele, care vin în contact cu produsele alimentare, nu sunt igienizate eficient și dezinfectate;
  • Neimplementarea unui sistem eficient de analiză a riscurilor şi punctelor critice de control (HACCP);
  • Nerespectarea regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală;
  • Lipsa spațiului separat, cu amenajări corespunzătoare, pentru curățarea, spălarea şi dezinfectarea mijloacelor de transport utilizate pentru animale vii;
  • Igienizarea și dezinfecția se face cu o frecvență care nu permite evitarea oricărui pericol de contaminare etc.
Ca urmare a neconformităților constatate, vor fi întreprinse următoarele măsuri:
  • Întocmirea proceselor-verbale cu privire la contravenție;
  • Restricționarea și interzicerea introducerii pe piață a cărnii materii prime neconforme;
  • Suspendarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru unitățile care nu respectă condiţiile de autorizare;
Totodată, ANSA va iniția anchete interne de serviciu cu privire la activitatea medicilor veterinari responsabili pe domeniul certificării sanitar veterinare.
 
Acțiunea este în desfășurare, inspectorii ANSA vor continua efectuarea controalelor inopinate.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43;
Linia Verde: 0 800 800 33;
Viber: 067675544;
e-mail: sesizare@ansa.gov.md.
loading ...