ALIMENTAȚIA SCROAFELOR: Ghid pentru o reproducere de succes

19 mar 2024
În general, scroafele adulte alimentate raţional în perioada de alăptare se menţin într-o stare bună de întreţinere şi nu necesită o pregătire deosebită pentru montă, ele intrând în mod obişnuit în călduri la circa 5-7 zile de la înţărcare.
 
Scroafele care în perioada de alăptare au scăzut în greutate mai mult de 15-20% faţă de greutatea avută după fătare, necesită în mod obligatoriu, pregătirea pentru montă. În complexele de tip industrial, scroafele în pregătire pentru montă sunt hrănite cu nutreţ combinat 0-6 care are un nivel proteic de 14% PB, uneori administrându-se şi nutreţ combinat 0-5 cu nivel proteic de 14,5%.

Citește și: FĂTAREA LA SCROAFE. Când și cum intervenim pentru a ajuta purceaua?
 
După înţărcare, scroafele primesc 2-2,5 kg nutreţ combinat. La cantităţi reduse de hrană în această perioadă, scroafele nu au satisfăcută senzaţia de saturare, exteriorizându-se uneori prin agitaţie în padoc, ceea ce îngreunează controlul căldurilor. Folosirea nutreţurilor de volum în raţie înlătură acest inconvenient (făină de făn, nutreţ verde, nutreţ însilozat).
 
Hrana se majorează la 3 kg nutreţ combinat cu circa 10 zile înainte de montă, după care se revine la norma de 2-2,5 kg nutreţ combinat. Acest şoc de hrănire (flushing) duce la o creştere a ratei ovulaţiei, cu deosebire la primipare. Prin aplicarea alimentaţiei stimulative se obţin rezultate mai bune la scroafe la prima montǎ şi la scroafe cu o stare de întreţinere mai slabǎ la înţǎrcare. Dupǎ montǎ, aceastǎ alimentaţie stimulativǎ se menţine încǎ 2-3 zile; dacǎ se prelungeşte aceastǎ duratǎ va creşte mortalitatea embrionarǎ.
 
Ridicarea rapidă a nivelului aminoacizilor şi disponibilităţii acestora determină îmbunătăţirea fertilităţii la scroafe. Prin administrarea în acest scop a 400-500 g făinăde peşte, timp de 7 zile de la înţărcare, a fost stimulată intrarea în călduri a scroafelor şi a crescut totodată numărul purceilor fătaţi de la 9,2 la 11 (media pe efectiv).

Citește și: ALIMENTAŢIA PURCEILOR ÎNŢĂRCAŢI. Amestecuri furajere 

În creşterea extensivă, se administrează scroafelor în perioada de pregătire pentru montă un amestec de nutreţuri concentrate, care trebuie să aibă un conţinut în substanţe nutritive asemănător cu nutreţul combinat 0-6. În raţia scroafelor în pregătire pentru montă, se mai recomandă 4-5 kg lucernă verde sau suculente (morcovi, sfeclă) şi 0,3-0,5 kg făină de lucernă. Cantitatea de hrană administrată depinde de starea de întreţinere şi de vârsta scroafelor.
 
Hrana se administrează sub formă uscată sau umedă, în două tainuri pe zi asigurându-se un front de furajare de minimum 40 cm pentru fiecare scroafă. Apa se asigură prin adăpători automate sau în jgheaburi, în care caz adăparea se va face de cel puţin 3 ori pe zi.

Citește și: STRESUL LA SCROAFE. Factori externi ce pot duce la pierderea purceilor
 
Atât in cazul scroafelor, cât şi a scrofiţelor se va evita aducerea acestora în stare de îngrăşare. Scroafele şi scrofiţele în stare de îngrăşare manifestă slab căldurile, realizează o fecunditate şi o prolificitate scăzută şi au o producţie de lapte mai mică.

Bibliografie: ALIMENTAŢIA ANIMALELOR. Aurel Şara, Mihai Benţea
loading ...