Fermierii din Hâncești au participat săptămâna aceasta la masa rotundă cu genericul ”Bunele practici în sectorul zootehnic pentru sporirea productivității șeptelului de animale”. Evenimentul a fost organizat în incinta exploatației zootehnice G.Ț.”Scutaru Iurie Trifan” , de către Direcţia Agricultură şi Alimentaţie în cooperare cu Asociația crescătorilor de animale din raionul Hîncești. La fel, crescătorii de animale din Hâncești și raioanele alăturate au primit frumoasa veste despre deschiderea unui cabinet veterinar-medical care va oferi servicii de consultanță.
Posibilitățile productive ale bovinelor de rasa Simmental, linia lapte-carne
În cadrul mesei rotunde crescătorii de animale s-au familiarizat cu posibilitățile productive ale bovinelor de rasa Simmental linia lapte-carne, importate din Germania, care pe viitor va crea posibilități pentru sporirea profitului acestei expluatații. În discursul său, Președintele Asociației crescătorilor de animale, Scutaru Iurie, care este și administratorul fermei a încurajat participanții la întrunire să procure această rasă, deoarece bovinele s-au acomodat destul de bine la condițiile locale.
După prima fătare, animalele au o productivitate de peste 20 l lapte pe zi. În 2023 antreprenorul își propune să mărească numărul șeptelului de animale de această rasă și să folosească toate tipurile de finanțare acordate de stat pentru dezvoltarea afacerii, care la moment atinge cota de până la 60 -70 %.
Întrunirea a fost moderată de către specialistul principal al Direcției Agricultură și Alimentație, Ion Moraru, care a menționat că succesul în exploatarea acestei rase de animale este folosirea în practică a recomandărilor elaborate de știință.
La Hâncești, va fi deschis un cabinet veterinar-medical care va oferi servicii de consultanță
Pentru dezvoltarea sectorului zootehnic în raionul Hâncești cu suportul consultativ al Direcției Agricultură și Alimentație, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor în timpul apropiat va fi deschis un cabinet veterinar-medical care va oferi servicii de consultanță pentru crescătorii de animale din raionul Hâncești și raioanele din apropiere.
Proiectul este finanțat de programul de asistență ODA pentru tineri din Republica Moldova și vine ca suport pentru crescătorii de animale. Tot la acest capitol, Ion Moraru a propus ca prin intermediul acestui cabinet, cu suportul specialiştilor Direcției Agricultură și Alimentație, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor, cu suportul Programului American „De la fermier la fermier” şi suportul statului, să fie implimentat un sistem de digitalizare pentru monitorizarea sănătăţii şi prevenţia bolilor animalelor, care va duce la îmbunătăţirea situaţiei în sectorul zootehnic din raion şi va motiva micii antreprenori să deschidă afaceri în acest domeniu.