CEL MAI MARE FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ A FOST LICHIDAT. Porci au fost înhumați

02 apr 2025
După 12 zile de la descoperirea celui mai grav focar de pestă porcină africană din istoria recentă a Republicii Moldova, procesul de sacrificare a porcilor din ferma de la Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost încheiat. Potrivit Ecaterinei Perebinos, administratoarea fermei afectate, în total au fost nimicite 67.700 de animale. În prezent, se desfășoară lucrări de curățare și decontaminare a spațiilor din interiorul complexului zootehnic, scrie Realitatea.
 
Focarul a fost depistat în data de 16 martie 2025, iar în primele zile au fost sacrificați peste 10.000 de porci. Autoritățile au intervenit rapid pentru a limita răspândirea virusului, cunoscut pentru agresivitatea sa și rata ridicată de mortalitate în rândul animalelor infectate.
 
Primarul satului Roșcani, Constantin Morari, a confirmat finalizarea procesului de înhumare. El a precizat că incinerarea, opțiunea preferată de o parte dintre locuitori, nu a fost posibilă din lipsa unor incineratoare adecvate în țară. Din acest motiv, autoritățile au decis să recurgă la înhumarea cadavrelor, respectând normele sanitar-veterinare în vigoare.
 
Acest focar trebuia stins cu cea mai mare viteză. Virusul este foarte agresiv. Porcii mor foarte repede în interior, iar evacuarea lor ar putea fi mult mai complicată, a declarat primarul.
 
Pe fondul situației tensionate, localnicii și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu mirosurile și riscul de contaminare în urma înhumării în apropierea zonelor locuite. Ministerul Mediului a dat însă asigurări că întregul proces s-a desfășurat sub supravegherea autorităților competente, cu aplicarea de măsuri stricte de biosecuritate. Gropile de înhumare au fost săpate la o adâncime de 6 până la 9 metri și s-au aplicat straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere.
 
În perioada următoare, administrația fermei urmează să fie despăgubită, în conformitate cu evaluarea realizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, care va stabili prețul per kilogram.
 
Focarul de la Roșcani readuce în atenția opiniei publice importanța măsurilor stricte de prevenție, biosecuritate și reacție rapidă în fața bolilor transfrontaliere, care pot afecta grav sectorul zootehnic al țării.
loading ...