Deşi pieile de animale şi lâna sunt un produs natural utilizat pe larg și apreciat în toată lumea, în Moldova nu există o piață de desfacere pentru acestea. Au rămas puțini și meșterii populari care se ocupă de procurarea şi valorificarea acestora, iar prelucrarea și toarcerea lânii acasă, demult nu mai este un obicei practicat de către femeile de la noi. Motivul: nu au cumpărători, foarte puțini moldoveni mai cumpără căciuli de cârlan, bundițe sau covorașe de lână. Astfel, producătorii de animale povestesc indignați că sunt nevoiți să arunce sau să ardă un produs care ar putea să le aducă profit.
Pieile de miel nu merg deloc. Cred că anul acesta le dăm la râpă. Anul trecut, mai mergeau la Bălți la piață. Eu mai fac căciuli, ce-mi dă prin cap. Este Dumitru Pascari, meșter și coase căciulile de cârlan. Mai veneau ucrainenii, rușii și le cumpărau. Anul acesta e rău de tot la acest capitol. Nici nu le mai prelucrez pentru că nu-mi scot nici banii de pe sarea care o utilizeze pentru ele. Tare puțini moldoveni cumpără. Nu mai fac o haină din piele de miel, cum făceau înainte. S-au pierdut tradițiile, a declarat pentru AGROMEDIA, Tudor Grâu, crescător de oi din raionul Râșcani.
Și mai urâtă este situația în cazul lânii. Deja de câțiva ani, fermierii din țara noastră nu o mai pot vinde nici la preț mic, nu o cumpără nimeni.
Cu pieile, în prezent chiar dacă avem unde să le dăm, au un preț de nimic, 20-25 de lei bucata. Lâna, la fel. Când tundem oile, plătim persoana cu 20 de lei de animal, dar lâna, la kilogram se cumpără cu 7 lei. De la o oaie se adună maxim 4, 5 kg de lână. Dacă facem un simplu calcul, este exact cât trebuie să plătim omul, dar transportarea? Nici nu ne scoatem cheltuielile. Dar asta dacă ai unde o vinde, ultimii ani, am aruncat lâna, nici nu o cumpăra nimeni. Inclusiv pieile de la miei le aruncăm. Pentru a le da unui meșter popular să facă ceva din ele, trebuie să le prelucrăm mai întâi cu sare, să le uscăm bine, să nu cadă lâna de pe ele, să fie de calitate bună, altfel, nu ți-o cumpără. Dar ca să-i pun 2, 3 kilograme pe fiecare, uitați-vă sarea cât costă acum. Asta e deja jumătate din prețul la pielea de miel, 25 de lei bucata costă. Tare mari provocări, ne străduim să ne menținem, dar e foarte greu, a menționat Marcela Bratu, crescător de oi din satul Slobozia Mare, raionul Cahul.
Am încercat să aflăm dacă în țara noastră există puncte de colectare a lânii și a pieilor de animale. Președintele Asociației Crescătorilor de Animale din Moldova, Pavel Prisăcaru ne-a spus că spre regret, nu avem astfel de companii.
Lâna și pieile se aruncă. Problema noastră cu lâna este una foarte urâtă. De exemplu, fabrica de covoare de la Ungheni procură multă lână, dar o aduce din străinătate pentru că este de altă calitate. Cândva, noi am exportat piei din Turcia, dar din anumite motive, s-a pierdut această legătură. Noi ne-am ocupat să găsim piață de desfacere pentru carne, brânză, lapte. Lucrăm la acest capitol, dar nu avem încă un răspuns concret, a menționat Pavel Prisăcaru.