CRESCĂTORII DE ANIMALE, LOVIȚI DUR DE SCUMPIRILE ÎN LANȚ

30 mar 2022
Lipsa pășunilor și a forței de muncă, scumpirile în lanț din ultima perioadă și invadarea pieței locale cu produse de import sunt doar câteva din lista de probleme cu care se confruntă crescătorii de animale din țara noastră. Fermierii susțin că suportă cheltuieli foarte mari, iar când ajung să își vândă producția, sunt nevoiți să o dea la prețuri mici, astfel, cu greu își răscumpără investițiile, iar despre profit nici nu poate fi vorba.

Tudor Grâu,  crescător de oi din Râșcani cu experiență în domeniu de ani buni susține că tot mai des se gândește să renunțe la această îndeletnicire. Îl mai ține doar pasiunea pentru oierit și dorința de a oferi consumatorilor produse naturale de calitate.

Tot s-a scumpit, dar prețul la brânză și carne nu aș spune că e atât de mare. Sunt pline magazinele cu produse de brânză ieftine și noi nu putem să ne vindem producția la prețul cuvenit. Cheltuielile sunt mari, lucrătorii vor salarii mari, dar nici nu-i avem, nici cu 250 de lei ziua nu vor să vină. Am credit de 150 de mii, nu știu cum o să ies în capăt. Am 320 de oi, dar nu știu dacă le mai țin. Ciobanii m-au lăsat la mijlocul verii și a fost foarte dificil să mă descurc. Primăvara au fost ploi, n-am putut strânge nutrețurile, sunt foarte scumpe acum. O altă mare problemă este lipsa pășunilor. Au arat și drumurile, nu ave unde paște oile. Zootehnia a rămas în umbră tare. Trebuie statul să ofere subvenții mai multe, să susțină această ramură, altfel, vom rămâne fără ferme de animale în Moldova, a declarat Tudor Grâu, pentru AGROMEDIA.

Marcela Bratu din Slobozia Mare produce brânză de oi și cunoscuta Cavârma de Slobozia. Afacerea familiei Bratu este la început de cale și cu greu face față provocărilor.

Lipsa forței de muncă este cea mai mare problemă a noastră, este din ce în ce mai greu să găsim muncitori. Scumpirile la motorină ne-au afectat mult. Tratamentul medicamentos pentru animale este foarte scump acum. Furajele s-au scumpit. Dacă cumpăram un balot de lucernă cu 20 de lei, anul acesta este 40, 45 de lei, de două ori mai mult. Până și sarea de care noi avem nevoie în cantități mari este mai scumpă acum. Ne-au mai salvat subvențiile pe cap de animal pe care le-am primit în toamnă, câte 50 de lei pentru fiecare animal. Eram îngenuncheați deja la sfârșit de an și acest ajutor ne-a salvat, am putut cumpăra furaje pentru iarnă, susține Marcela Bratu.

Pavel Prisăcaru, președintele Federației de ovine și caprine din Moldova spune că numărul fermelor și a animalelor a scăzut drastic în ultimii ani, întrucât sectorul zootehnic din țara noastră este foarte slab dezvoltat. Se întâmplă pentru că fermierii au cam fost uitați de autorități, susține Prisăcaru.

Scumpirile din acest an au lovit dur în crescătorii de animale. Unele prețuri chiar s-au dublat: energie, gaz, consumabile sunt toate la prețuri mari. Numărul de animale este într-o descreștere foarte mare în Moldova. Pe parcursul anilor, tot mai mulți renunță să crească animale. Nu au fermierii cu cine lucra, brațe de muncă, nu au unde paște animalele, practic au fost lăsați într-un colț, s-a cam uitat de ei. Am cerut ca anul acesta plata pe cap de animal să ne fie dată acum, primăvara, nu toamna, noi acum avem nevoie urgentă de bani. Sperăm să fie rezolvată această problemă, a declarat Pavel Prisăcaru, pentru AGROMEDIA.

Potrivit statisticii, anual, Republica Moldova importă 30% din cantitatea de lapte consumat, 40% din cantitatea de unt şi 60 la sută din caşcavaluri şi brânzeturi. A crescut semnificativ şi importul de carne de pui, vită şi porc.
 
loading ...