CRESCĂTORII DE CAI SE PLÂNG CĂ NU POT REALIZA COMERȚUL CU ECVINE. Autoritățile promit că vor găsi soluții

23 aug 2022
Crescătorii de cai se plâng de lipsa mecanismelor de constatare a sănătății animalelor pentru realizarea importului-exportului de ecvine cu Uniunea Europeană și pentru participarea cailor la competiții și evenimente culturale internaționale.

În acest sens, au fost discutate cu instituțiile de resort un șir de probleme, dar și perspectivele de dezvoltare a sectorului de cabaline. Astfel, una din soluțiile identificate în comun este stabilirea unui Acord dintre Republica Moldova și Comunitatea Europeană privind măsurile aplicabile în comerțul cu ecvine.

„Vor fi organizate ședințe suplimentare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în vederea efectuării unei analize complexe asupra celor expuse și examinării capacităților instituțiilor naționale responsabile de prelevarea probelor care să ateste sănătatea și bunăstarea animalelor”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.

Pe teritoriul țării, în domeniul creșterii cailor este atestată o fermă zootehnică de prăsilă Î.S. „At-Prolin”, în or. Ceadîr-Lunga, rasa „Trăpaşul de Orlov”. Totodată în Republica Moldova sunt înregistrate şi ferme private de creștere a cailor.

La fel, în domeniul cabalin activează Şcoala Republicană de Hipism şi Pentatlon Modern cu sediul în Chişinău şi Ungheni, instituită prin Hotărârea Guvernului nr.502/2005.  Totodată activează AO „Federația Ecvestră din Republica Moldova”, Bălți, înființată în 1998, care este responsabilă de organizarea competițiilor sportive pentru caii de curse.

Potrivit comunicatului MAIA, în anul 2021, Republica Moldova a exportat 197,7 tone de carne de cal, măgar și catâr în Federația Rusă, Uzbekistan şi Kazahstan.
loading ...