Republica Moldova nu dispune în prezent de producere ecologică în domeniul zootehnic, în pofida existenței unei cereri în creștere pentru carnea, ouăle de pasăre și, mai ales, gunoiul de grajd. Totuși, mai mulți fermieri și-au anunțat intenția de a iniția activități de creștere ecologică a animalelor.
În țara noastră, există o industrie avicolă destul de modernă, însă deocamdată, puține entități depun eforturi de producere în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.
În perioada 2-17 februarie, un voluntar american va acorda producătorilor agricoli moldoveni asistență în domeniul creșterii ecologice a animalelor, în cadrul Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.
Dannica Wall dispune de o vastă experiență în domeniul creșterii păsărilor de curte și a desfășurat la diverse universități și colegii din Carolina de Nord activități axate pe gestionarea laboratoarelor, triajul cazurilor veterinare, ținerea dosarelor medicale, întocmirea statisticilor etc.
Scopul principal al misiunii voluntarei este elaborarea unui ghid de buzunar și a unor infografice privind creșterea ecologică a păsărilor de curte în aer liber, precum și instruirea fermierilor și studenților moldoveni. Acest ghid urmează a fi realizat în conlucrare cu Asociația Obștească MOVCA și în parteneriat cu Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED).
Pe durata vizitei în țara noastră, Dannica Wall va avea întâlniri cu reprezentanții MOVCA și AED, ai unor asociații ale producătorilor avicoli, ai mediului universitar cu profil agrar din Chișinău, va organiza un training și va vizita Târgul EcoLocal, fermele Axedum, Avicola Cimișlia, Micu&Co.
Pentru informaţii suplimentare:
Vasile BUMACOV, directorul CNFA Moldova
Tel.: 069101592
vbumacov@cnfamoldova.org
Vadim BOSTAN, coordonator de proiect CNFA Moldova
Tel.: 069323333
vbostan@cnfamoldova.org