CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

12 nov 2021
Mangalita este una dintre cele mai apreciate specii de porci din intreaga Europa datorita carnii gustoase si sanatoase.
Este o rasa care a aparut in Ungaria si inseamna „porc cu multa untura”. Se diferentiaza de alti porci prin faptul ca are mult par, ceea ce il face sa semene cu o oaie. Lana poate fi neagra sau rosie, dar adesea este blonda.

Caracteristicile rasei Mangalita

Porcul Mangalita este o rasa mica spre medie cunoscuta pentru productia de grasime si are cinci varietati: blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris.
Se creste in efective reduse, in gospodariile oamenilor, dar si in fabrici din vestul si centrul tarii si mai rar in sud (Tulcea).
Greutatea porcului Mangalita la varsta de un an este de  70-80 kilograme, la varsta de 2 ani este 80-100 kg, iar cand depaseste aceasta varsta poate ajunge si la 200-300 kilograme.

Cresterea rasei Mangalita

Rasa de porc Mangalita este potrivita pentru cresterea semi-intensiva sau intensiva. Produce carne slaba in cantitati reduse, ca urmare rasa a fost inlocuita treptat cu rasele obisnuite de porc.
Animalele sunt in general hranite cu un amestec de iarba completata cu cartofi si dovleci.
Porcul Mangalita poate fi crescut liber si hranit cu furaje standard. Animalele ajung, de obicei, la greutatea de sacrificare la varsta de 12 luni iar principalul produs obtinut din acestea sunt carnatii.

Avantajele si dezavantajele rasei Mangalita

  • carnea are mai multe vitamine si un profil lipidic bun pentru sanatate;
  • carnea contine acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9;
  • poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau de diabet;
  • procentul de acizi grasi nesaturati din aceasta carne ajunge la 70%, similar cu cel intalnit in uleiul de masline sau somon;
  • slanina de mangalita este la fel de gustoasa ca a altor rase, insa mult mai sanatoasa;
  • carnea este foarte buna, mai ales gatita la cuptor, cu ierburi aromate;
  • carnea de mangalita contine putina apa, de aceea este recomandata pentru pregatirea suncii;
  • este o rasa rezistenta la boli si la conditii climatice mai putin favorabile;
  • nu sunt pretentiosi la hrana
  • se maturizeaza devreme si se reproduc de la 11-12 luni
  • randamentul la sacrificare este de 75-85%
  • carnea si produsele de Mangalita sunt foarte apreciate pe piata Uniunii Europene, Japonia si SUA
 
 sursa:pestre.ro

CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

CRESTEREA PORCILOR MANGALITA: avantaje și particularități

loading ...