CUM HRĂNIM ȘI ÎNGRIJIM GĂINILE IARNA PENTRU A CREȘTE PRODUCȚIA DE OUĂ

03 feb 2023
Lumina, temperatura și hrana fac diferența între găinile care se ouă iarna și cele care nu. Așadar, iată care sunt condițiile pe care trebuie să le asigurăm găinilor din gospodărie pe timp de iarnă, pentru a fi siguri că producția de ouă va fi pe măsură.

Găinile au nevoie de 14 ore de lumină și o temperatură minimă de 10 grade Celsius în adăpost

Ambele cerințe pot fi realizate extrem de simplu. Puteți utiliza becul cu infraroșu și o priză cu temporizator. Programați luminile dimineața, în intervalul orar 03:30 – 07:30, și este suficient. Mai trebuie să țineți cont de două aspecte: montați becurile într-un loc în care găinile nu pot ajunge și izolați bine adăpostul.

Hrană bazată pe proteine și calciu

Hrănirea găinilor este poate cel mai important element în producția de ouă și, corelată cu alegerea unei rase bune, contribuie la o ”recoltă” bună și la sănătatea păsărilor. Există mai multe rețete de furajare pentru care se poate opta – se pot cumpăra hrana direct preparată sau, dacă doriți să știți ce le dați, mai sigur este să faceți dumneavoastră amestecul.

Pentru producerea amestecului furajer de fermă destinat hrănirii găinilor ouătoare sunt necesare minimum 2 – 4 materii prime furajere din următoarele grupe de furaje:
  • grăunțe de cereale, bogate în glucide (porumb, orz, sorg, grâu etc. în proporție de 65%;
  • nutrețuri bogate în proteine vegetale (șrot de soia sau floarea-soarelui, mazăre, tărâțe, semințe sau turte de floarea-soarelui etc.), în proporție de 22 – 26%;
  • nutrețuri bogate în proteine animale (făinuri de carne sau de pește, zer sau zara etc.), în cantități relativ mici, chiar de numai 2 – 4%;
  • nutrețuri minerale în proporție de 8% din care obligatoriu 7% calciu (cretă furajera, faină din cochilii de scoici, var stins de cel putin 6 luni etc.), 0,8% sursă de fosfor (fosfat de calciu, făină de oase etc.) și maximum 0,2% sare;
  • nutrețuri specifice vitaminoase, ca un zoofort A5, A6 sau A7 care se poate procura prin FNC-uri și se introduce în proporție de 1% sau preparate farmaceutice, ca de exemplu preparatul vitaminic A, D, E, ce pot fi procurate de la farmaciile veterinare.
Pentru a completa hrana cu substanțe nutritive importante, trebuie să se adauge zilnic, la discreție (o dată pe zi atât cât păsările pot consuma la un tain) furaje verzi sau înlocuitori ale acestora.

Furajele verzi pot fi înlocuite cu frunze din fân de lucernă înmuiate în apă fierbinte și amestecate în furajul umed, bostănoase și rădăcinoase tocate mărunt (sfeclă și morcov), precum și grăunțe încolțite (cel mai bun este ovăzul încolțit cu colțul alb de 5 – 8 mm lungime).

Pentru a crește productivitatea, experții recomandă să includem boboase în dieta găinilor: mazăre, linte, fasole. De obicei, găinile nu sunt obișnuite cu astfel de furaje, de aceea, la început este recomandat să le dați boabe pre-aburite și să le adăugați la hrana sau amestecul obișnuit.

O mică gustărică bazată pe porumb, înainte de somn

Înainte de culcare, hrăniți găinile cu spărtură de porumb. Digestia este activitatea internă ideală pe timp de noapte, pentru menținerea căldurii în organism. În plus, nu strică să le răsfățăm puțin în timpul sezonului rece.

Găinile au nevoie de divertisment

În cazul în care nu v-ați gândit că acest lucru este posibil, vă confirmăm. În timpul iernii, găinile pot deveni agitate, la fel ca oamenii, petrecând foarte multe ore în adăpost. Cum puteți să mențineți buna dispoziție? Simplu. Atârnați pe o sfoară câteva căpățâni de varză. Rezultatul va fi o sărbătoare a ciugulitului.

Găinile nu iubesc zăpada

Când temperaturile scad sub -5 grade Celsius, găinile nu vor ieși în zăpadă. Puteți să împrăștiați fân și paie pe pământ, pentru a le oferi un spațiu adecvat, pe care să pășească cu plăcere. Evident, este recomandat să curățați zăpada.

Asigurați-vă că găinile au suficient spațiu

Găinile se cuibăresc una în alta pentru a se încălzi în această perioadă. Din acest motiv, asigurați-vă că în coteț sau adăpost sunt suficiente stinghii de lemn pentru găini. Verifcați-le noaptea cu o lanternă. Dacă sunt găini care stau pe podea, înseamnă că spațiul nu este suficient de mare.

Sursa: agroland.ro
 
loading ...