CUM TRATĂM MAMITA GANGRENOASĂ A OILOR ȘI CAPRELOR. Surse de infecție, Prevenire, diagnostic

15 dec 2022
Mamita gangrenoasă este o boală infectocontagioasă bacteriană, sporadică sau enzootică, întâlnită la oi şi la capre. Agentul etiologic este Staphylococcus aureus, o bacterie rezistentă în mediul exterior, care trăieşte ca epifită pe pielea animalelor.

Infecția, denumită popular “răsfugul negru”, se caracterizează prin febră, suprimarea secreţiei lactate şi gangrena parenchimului mamar.

Sunt sensibile la infecţie numai oile şi caprele aflate în lactaţie. Boala este mai frecventă în lunile aprilie şi mai, perioadă care coincide cu înţărcatul mieilor şi cu începutul mulsului.

PRINCIPALELE SURSE DE INFECŢIE

Principala sursă de infecţie o reprezintă oile bolnave care elimină cantităţi mari de germeni prin secreţia mamară patologică. Un rol important îl au şi sursele secundare reprezentate de furaje, aşternut, sol, obiecte de muls şi mâinile mulgătorilor.

Stafilococii pătrund în glanda mamară prin orificiul papilar sau prin plăgile accidentale ale tegumentului mamar, produse de arbuşti, spini sau plante ţepoase existente pe păşune.

Mamita gangrenoasă evoluează obişnuit acut, dar au fost descrise şi forme subacute, supraacute şi cronice.

CUM SE MANIFESTĂ MAMITA GANGRENOASĂ

Forma acută are un debut brusc, cu abatere pronunţată, febră, anorexie, lipsa rumegării şi accelerarea pulsului şi respiraţiei. Animalul se deplasează cu greutate.

În acelaşi timp, de regulă, o jumătate a glandei mamare este tumefiată, caldă şi dureroasă. Pielea mamelei devine albastruie - negricioasă (răsfug negru), iar secreţia lactată dispare, fiind înlocuită cu un lichid apos, roşietic, cu bucați de fibrină. Perimamar apare edemul ţesutului conjunctiv subcutanat, care se extinde pe faţa internă a coapselor şi abdomen, până la stern. Starea generală a animalului se agravează.

Durata acestei forme este de 2-5 zile, moartea fiind precedată de hipotermie. Un procent redus de animale (15-20%) supravieţuiesc bolii, însă la acestea se produce separarea jumătăţii gangrenate de ţesuturile sănătoase şi eliminarea ei sub formă de sfacel. Plaga rezultată se cicatrizează în decurs de 1-2 luni.

CUM TRATĂM MAMITA GANGRENOASĂ

Oile şi caprele bolnave vor fi izolate şi supuse unui tratament local şi general. Pentru terapie sunt recomandate penicilinele (amoxicilină) asociate cu acid clavulinic, cefalosporine sau antibiotice pentru stafilococi (lincomicin, rifampicin, novobiocin). De asemenea, conduita terapeutică poate fi stabilită pe baza antibiogramei.

Tratamentul local se repetă 3-5 zile la interval de 12 ore folosindu-se medicamente standardizate (Tetra Delta, Kefamastin, Neomastipra) sau soluţii preparate din antibioticele amintite.

Tratamentul general cu antibiotice va dura 5-7 zile şi va fi asociat cu glucoză, preparate pe bază de calciu, vitamina C, Novacoc.

Instituirea tratamentului local şi general înainte de instalarea gangrenei parenchimului mamar, poate duce la vindecarea completă a animalelor. În formele subacute şi cronice se recomandă doar un tratament local chirurgical şi medicamentos.

CUM PUTEM PREVENI BOALA

Prevenirea apariţiei mamitei gangrenoase se poate realiza prin măsuri generale şi specifice.
  • Profilaxie generală: îmbunătăţirea condiţiilor de igienă din saivane, dezinfecţii periodice, evitarea mulsului traumatizant, tratamentul plăgilor mamare accidentale, evitarea păşunilor cu plante ţepoase, schimbarea anuală a stânilor, spălarea şi dezinfecţia mâinilor mulgătorilor şi a vaselor de muls şi îndepărtarea de la muls a îngrijitorilor cu infecţii stafilococice.
  • Profilaxia specifică se bazează pe folosirea unor vaccinuri inactivate. Vaccinarea de necesitate a animalelor sănătoase se face cu vaccinul Mamivac şi se vor aplica măsuri prin care factorii favorizanţi vor fi depistaţi şi înlăturaţi.
Din punct de vedere vital, prognosticul poate fi favorabil, rezervat sau grav, însă din punct de vedere economic este grav!

Sursa: revista-ferma.ro
loading ...