Coccidioza
Coccidioza face parte din categoria bolilor parazitare ale păsărilor de curte - bolile cauzate de diverse organisme parazitare, în acest caz - coccidii. Patogenii coccidioza afectează intestinele și rinichii gâștelor tinere, astfel încetinește dezvoltarea lor și poate provoca moartea bobocilor.
Cei mai vulnerabili sunt boboceii sub vârsta de 3 luni. Păsările infectate se caracterizează printr-o scădere a activității și a apetitului, epuizare. De asemenea, apar probleme de coordonare a mișcărilor. Când apar aceste simptome, ar trebui să acordăm atenție la excremente: în cazul în care au devenit albastre, lichide, este diaree cu mucus și sânge - 100% că este vorba despre coccidioza.
Cauza coccidiozei poate fi: condiții insalubre, bobocei sau alți adulți infectați, precum și hrană, apă, echipamente murdare sau infectate.
Enterita virală
Enterita virală face parte din categoria bolilor contagioase acute (infecțioase). Afectează organe ale tractului gastro-intestinal, rinichii, ficatul, inima și chiar creierul. Rata de mortalitate a acestei boli este foarte mare, în cazul în care a fost depistat un focar de enterită în gospodărie, există riscul ca rata de mortalitate a păsărilor să fie de 90-100%.
Manifestările bolii pot apărea la bobocii cu vârsta cuprinsă între 6-12 zile. Pericolul este că, în cazurile imune, asimptomatice, ei pot rămâne purtători pasivi timp de 3-4 ani. Simptomele infecției cu enterita virală sunt: slăbiciune și rigiditate, scurgeri apoase din plisc, înroșirea pielii, diaree și acumularea de lichid în zona abdominală. Sursă de infecție sunt fecalele, alimentele infectate sau apa.
Cum pot fi prevenite aceste infecții?
- Păstrați adăpostul păsărilor curat și uscat.
- Oferiți spațiu adecvat, infecțiile se răspândesc rapid în zonele supraaglomerate.
- Hrănitorile trebuie să fie mereu curate. În alimentele contaminate, bacteriile se înmulțesc foarte repede.
- Dați păsărilor în permanență apă proaspătă și curată, spălați adăpătorile.
- Infecțiile se transmit și prin încălțăminte și echipamente. Curățați încălțămintea de noroi/gunoi de fiecare dată când vă deplasați în adăpostul păsărilor.
- Furajele neechilibrate cantitativ și calitativ, hrănirea carențată în vitamine, calciu sau în aminoacizi esențiali, de asemenea sporesc riscul de îmbolnăvire.
Pasteureloza (holera aviară)
Este produsă de Pasteurella multocida, cea mai veche bacterioză identificată la păsările domestice și sălbatice. Cel mai des, este observată la bobocii cu vârstă de 4 săptămâni. Unul din motivele declanșatoare este stresul termic (frig) și transportul inadecvat la distanțe lungi.
Semnele clinice ale pasteurelozei se manifestă prin leziuni vasculare: congestii difuze ale carcasei, sângerări ale mușchilor, ficatului sau plămânilor şi epicardită hemoragică. În forma acută, boala evoluează între 1-5 zile. Apar depresia, cianoza capului și diareea.
Citește și: GÂSCA DE TOULOUSE
Dacă holera aviară este suspicionată, tratamentul se inițiază cu antibiotice injectabile.
De ce cade puful/penele boboceilor?
Unii crescători se confruntă cu o problemă de chelie a bobocilor lor fără nici un motiv aparent. Unul din motive este canibalismul în rândul păsărilor. De multe ori bobocii se ciupesc de pene reciproc. Ei fac acest lucru din cauza supraaglomerării și lipsei de spațiu. Gâștele iubesc să meargă mult, să ciugulească iarba, în cazul în care nu au o astfel de posibilitate, bobocii încep ciupirea penelor. Oferiți păsărilor spațiu suficient.
În cazul în care lipsesc pene de pe abdomen sau picioare, atunci poate fi vorba despre paraziți sau păduchi de păsări. În acest caz, este nevoie de intervenție cu medicamente.
Lipsa penelor poate fi și un semn al carenței de vitamine în organism. Atenție la alimentația bobocilor.
Sursă: Orsitaning.ru