GÂSCA DE TOULOUSE – PRODUCȚIE MARE DE CARNE ȘI FICAT PENTRU FOIE GRAS

17 apr 2023
Gâsca de Toulouse este apreciată pentru producția mare de carne, grăsime și ficatul din care se produce vestitui foie gras. Greutatea medie corporală este de la 7-11 kg, iar îngrășate ating chiar și 20 kg. Gâsca Toulouse crește repede, în condiții prielnice, bobocii ajung la greutatea de 6 kg la vîrsta de 8-10 săptămani. Producția de ouă este sezonieră, de aproximativ 35 – 40 de ouă.

Gâsca de Toulouse - Origine și istoric

Gâsca de Toulouse  a fost dezvoltată în Franta și avea ca scop producerea delicatesei foie gras. Astăzi, gâsca de Toulouse este folosită pentru carnea sa în multe părți din Europa. Este o gâscă comună și multe rase impure sunt confundate cu adevărata gâscă de Toulouse.

Standardul american recunoaște o singură rasă Toulouse ca fiind de trei tipuri: producție, cu gușă și pentru expoziții. Cea de producție este foarte cunoscută în gospodăriile oamenilor.



Standardul gâștei de Toulouse cu gușă este cel al unei păsări masive ce are capacitatea de a crește în greutate rapid și a produce foie gras când este hrănită forțat. Gâsca de Toulouse pentru expoziții  are o gușă exagerată.

Gâsca de Toulouse - Descriere fizică

Gâsca de Toulouse este o pasăre masivă și de culoare gri. Tartita, coada și burta sunt albe. Abdomenul este foarte aproape de pământ și picioarele sunt acoperite cu pene. Ciocul și picioarele sunt portocalii. Gâsca de Toulouse pentru producție este puțin mai mică și îi lipsește complet gușa. Poate avea și o culoare crem-maronie și atinge greutatea de 9-14 kilograme.

Gâsca de Toulouse - Îngrijire și hrană

Gâsca de Toulouse este erbivoră. Dacă are acces la iarbă și păpădie atunci va avea nevoie doar de câteva suplimente. I se pot da granule, frunze de culoare verde închis și fructe și legume tocate. În comerț există granule pentru fiecare etapă a vieții gâștei de Toulouse. De asemenea, din alimentația gâștelor nu trebuie să lipsească grâul, porumbul, turtele de floarea soarelui.

Gâștele din această rasă sunt sedentare, nu se deplasează pe distanțe mari Este recomandat ca o pereche să aibă la dispoziție 10 mp și de un bazin cu apă.

Gâsca de Toulouse - Sanatate și puncte vulnerabile

Afecțunile ce pot apărea la gâsca de Toulouse pot fi evitate dacă i se asigură condiții de viață propice. Una dintre aceste afecțiuni sunt răni ale picioarelor. Aceste răni provin de la infecții ale picioarelor ce pot pătrunde până la oase. În general, picioarele păsărilor de apă sunt predispuse către răni și infecții.



Pentru a preveni această afecțiune, gâsca de Toulouse are nevoie să calce pe un sol uscat și acoperit cu iarbă sau pietricele. Dacă adăpostul unde aceasta se odihnește are o podea solidă făcută din lemn sau ciment atunci va avea nevoie de un covoraș din cauciuc sau alte materiale mai moi. Medicul veterinar te poate sfătui în ceea ce privește modalitatea de îngrijire a gâștei de Toulouse.

Gâsca de Toulouse - Condiții de viață

Gâsca de Toulouse nu poate parcurge distanțe mari și se descurcă bine într-o curte împrejmuită. Necesitățile gâștei de Toulouse includ un adăpost ferit de prădători, spațiu de mișcare și un bazin cu apă, adăpost pentru timpul nopții și apa proaspătă în permanență. Este necesar ca spațiul în care locuiește gâsca de Toulouse să fie curat și suficient de mare pentru a nu se uda la coborârea din bazin.

Este ideală gospodaria care are două curți pentru ca se poate face schimb atunci când una dintre ele se udă. Bazinul cu apă trebuie să fie curatat de fiecare dată când i se schimbă apa.

Pe timpul nopții, adăpostul gâștei de Toulouse trebuie să ofere cel puțin 1.5 metri pătrați pentru fiecare gâscă. Așternutul poate fi din paie sau rumeguș însă trebuie neapărat să fie uscat. Acest lucru înseamnă că trebuie schimbat zilnic. Fii sigur că pe timpul nopții adăpostul este bine ventilat.

Sursa: zoo.ro
 
loading ...