ESTE OARE BIO CARNEA DE PORC CRESCUT ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Reguli de îngrijire și alimentație

25 jul 2022
BIO, ECO sau ORGANIC, care este diferența? Pe diferite produse, vedem diferite etichete. În realitate, însă, toate înseamnă același lucru, produsele respective trebuind să rezulte din sisteme care respectă legislația națională și cea Europeană în acest domeniu.

Mult mai puțin se aude sau se vorbește despre carnea de porc etichetată astfel. În contextul în care jumătate din porcii de la noi sunt crescuți în gospodăriile populației am fi tentați să credem că aceste animale și, implicit carnea lor sunt, prin definiție, bio. Ei bine, nu este așa, întrucât statutul de exploatație care produce carne de porc bio/eco se acordă de către instituții abilitate legal în acest sens, cu condiția respectării unui set de reguli foarte clare și stricte, bazate pe legi și regulamente.

3 VARIANTE PENTRU CAZARE

Ca principiu se pot crește porci bio în trei variante de cazare:
  • în adăposturi
  • în aer liber
  • în sistem mixt, acesta din urmă fiind aplicat în țările în care întreținerea în exterior a animalelor nu este posibilă în perioada sezonului rece.

7 CERINŢE MINIME ÎN ADĂPOST

În cazul în care se alege sistemul de creștere în adăpost sau mixt, cerințele minime ar fi:
  1. Asigurarea de pardosele netede, dar nealunecoase.
  2. Minim 50% din suprafața interioară trebuie să fie dintr-un material solid (nu grătare sau grilaje).
  3. Există necesitatea delimitării unei zone uscate, de odihnă, cu baza din materiale solide și acoperită cu așternut natural.
  4. Zonele din boxe destinate mișcării și defecării trebuie să fie ușor de drenat și să fie acoperite și acestea, cu așternut natural.
  5. Suprafețele minime variază în funcție de vârstă, greutate și sex. Astfel, necesarul pentru o scroafă cu purcei (cu vârsta de maxim 40 zile) este de minim 9 mp, pentru un purcel înțărcat și crescut până la 30 kg va fi 1 mp/cap iar pentru cei mai mari, de la 1,8 mp la 2,7 mp/cap, în cazul celor ce depășesc greutatea de 110 kg în viu. Vierilor trebuie să le fie asigurați 10 mp/cap, iar scroafelor gestante 4,5 mp/cap, incluzând accesul la padocuri exterioare. Fătarea se asigură în boxe individuale, fără restricții de mișcare pentru scroafe și purcei, pe așternut din materiale naturale.
  6.  Întreținerea animalelor se face exclusiv în grupuri, cu excepția vierilor și a scroafelor în perioada fătării și pe durata lactației, iar rasa este irelevantă.
  7. Gunoiul de grajd se administrează numai pe terenurile proprii sau pe bază de contract, în zonele învecinate, pe terenuri tot cu statut bio și nu mai mult de 170 kg de echivalent azot la hectar.
4 REGULI PENTRU ALIMENTAŢIE
  1. Este interzisă producția de carne de porc bio de către cei care nu dețin teren agricol în proprietate.
  2. Minim 20% din cantitatea de furaj necesară fermei trebuie să fie din producție proprie, iar diferența poate fi achiziționată de la alți fermieri, cu precizarea că și aceștia să fie autorizați în producția bio.
  3. Toate materiile prime și ingredientele utilizate în furajare trebuie să fie garantate ca nefiind derivate din organisme modificate genetic și să provină din culturi bio în proporție de 95%.
  4. Furajele convenționale pot fi utilizate doar în perioada de tranziție în care ferma trece de la sistemul de creștere convențional către cel bio, durata acesteia fiind aprobată de organismul de acreditare.

ATENŢIE! Sunt multe produse din carne de porc scoase la vânzare, mai ales pe internet, cu etichete marcate Bio/Eco/Organic. Nu mergeți pe încredere! Solicitați documente doveditoare ale acreditării!

Sursa: revista-ferma.ro
loading ...